Kamervragen over implementatie Terezin Verklaring ter compensatie van holocaust-slachtoffers

Met dank overgenomen van M. (Michiel) Servaes i, gepubliceerd op maandag 30 mei 2016.

Vragen van het lid Servaes (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de implementatie van de Terezin Verklaring over de compensatie van holocaust-slachtoffers (ingezonden 30 mei 2016)

1 Bent u bekend met het bericht ‘Holocaust survivors dying in poverty while awaiting compensation’?

2 Bent u het eens met de stelling dat in veel van de 47 landen die in 2009 de Terezin Verklaring ondertekenden, nog te weinig is gedaan om deze verklaring te implementeren, waardoor veel overlevenden van de holocaust nog altijd niet gecompenseerd zijn voor gestolen eigendommen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Zo nee, waarom niet? Zo ja, in welke landen speelt deze problematiek?

3 Bent u bereid om het belang van de Terezin Verklaring op Europees niveau te benadrukken en ervaringen omtrent de implementatie van de genoemde verklaring met andere Europese lidstaten te delen, voornamelijk met de landen die achterlopen met de implementatie? Zo ja, hoe bent u van plan dit te doen? Zo nee, waarom niet?

4 Ziet u kans om op EU-niveau concrete stappen te zetten om de implementatie van de Terezin Verklaring te bespoedigen, bijvoorbeeld de aanstelling van een speciale Europese gezant voor post-holocaust zaken of een gemeenschappelijke verklaring van de Europese Raad waarin het belang van de Terezin Verklaring wordt onderstreept? Zo ja, bent u bereid om uw rol als EU-voorzitter te gebruiken om dergelijke stappen in gang te zetten? Zo nee, waarom niet?