Felicitaties voor president

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 27 mei 2016, 10:40.

De nieuwe, liberale president van Taiwan, Tsai Ing-wen, was amper van de hoofdstad Taipeh beëdigd of zij werd in het presidentieel paleis gefeliciteerd door twee Nederlandse politici. Het waren oud-premier Dries van Agt en Hans van Baalen, niet alleen voorzitter van de Europese Liberalen en Democraten (ALDE) maar ook erevoorzitter van de Liberale Internationale.

Tsai werd met grote meerderheid gekozen. Haar liberale partij, de Democratic Progressive Party (DPP), behaalde een absolute meerderheid in het parlement.

De verkiezingen werden zowel in Taiwan en internationaal beoordeeld als ’free and fair’ . De regerende pro-Chinese KMT verloor, omdat vooral de jongeren in het land zich niet meer Chinees voelen. Zij voelen zich Taiwanees en zij willen onafhankelijkheid van Beijing.

Tsai kiest volgens europarlementariër Van Baalen voor democratische hervormingen, vrije economie en innovatie, wat vooral banen voor de jongeren moet opleveren: „Zij wil een status quo die geen formele onafhankelijkheid betekent, maar die tegelijkertijd geen aansluiting is bij China.”