Kamervragen over Rapport Verlies Nederlanderschap van Nationale Ombudsman - Hoofdinhoud
Met dank overgenomen van M. (Michiel) Servaes i, gepubliceerd op donderdag 19 mei 2016.
Vragen van de leden Servaes en Marcouch (beiden PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het Rapport Verlies Nederlanderschap van de Nationale Ombudsman.
-
2.Deelt u de mening van de Nationale Ombudsman dat een onbewust verlies van de Nederlandse nationaliteit altijd ongewenst is en voorkomen moet worden? Zo nee, waarom niet?
-
3.Deelt u de mening van de Nationale Ombudsman dat de Nederlandse overheid tekortgeschoten is in het actief, adequaat en tijdig informeren van burgers over de mogelijkheid van het verlies van de Nederlandse nationaliteit? Zo nee, waarom niet?
-
4.Wat is uw reactie op de aanbevelingen uit het rapport aangaande de gebrekkige informatieverstrekking vanuit de Nederlandse overheid, te weten het zorgen voor goede algemene voorlichting over de nationaliteitswetgeving in binnen- en buitenland en het zorgen voor actieve en gerichte informatieverstrekking aan de mensen die het specifiek aangaat? Bent u bereid om deze aanbevelingen om te zetten in beleid? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?
-
5.Wat is uw reactie op de conclusie van de Nationale Ombudsman dat de Nederlandse nationaliteitswetgeving vanuit het perspectief van de burger te complex is?
-
6.Wat is uw reactie op de principiële vraag of de Nederlandse nationaliteitswetgeving, met name artikel 15 lid 1 onder c RWN, wel in lijn is het met Europees Nationaliteitsverdrag?
-
7.Bent u bereid om te bekijken of de Nederlandse nationaliteitswetgeving kan worden aangepast op basis van de conclusies uit het rapport van de Nationale Ombudsman?
-
8.Wat is uw reactie op de aanbevelingen van de Nationale Ombudsman dat voorkomen moet worden dat mensen onevenredige inspanningen moeten doen om hun Nederlanderschap te behouden en dat een mogelijkheid tot herstel moet worden geboden aan mensen die onbedoeld en onbewust hun Nederlanderschap zijn verloren, bijvoorbeeld via een spijtoptantenregeling? Bent u bereid om deze aanbevelingen om te zetten in beleid? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?