Herstel Europese open grenzen

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 11 mei 2016.

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld heeft de Europese Commissie opgeroepen zo snel mogelijk Schengen te herstellen en grenscontroles binnen de EU af te schaffen. “Het sluiten van de Europese binnengrenzen in reactie op de vluchtelingencrisis is geen oplossing daarvoor maar heeft wel forse nadelige effecten op de Europese interne markt”, aldus In ’t Veld. Op initiatief van D66 debatteert het Europees Parlement met de Europese Commissie over Schengen. De Europese Commissie had een stappenplan om voor het einde van het jaar de interne grenscontroles af te schaffen. Maar in de praktijk komen er eerder méér dan minder grenscontroles.

Geen strikte toepassing criteria

D66 zet vraagtekens bij het Commissievoorstel om Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen een verlenging van zes maanden te geven in het toestaan van grenscontroles. In ’t Veld: “Grenscontroles zijn volgens de regels van Schengen in uitzonderlijke gevallen en tijdelijk toegestaan. De vraag is of de criteria strikt genoeg worden toegepast door de Commissie, of dat er onder politieke druk uit de nationale hoofdsteden een oogje wordt toegeknepen.”

Verantwoordelijkheid nemen

D66 vindt het gemak waarmee de Commissie obstakels in de Europese interne markt toelaat zeer zorgwekkend. In ’t Veld: “De Commissie zou de regeringsleiders moeten aanspreken op hun verantwoordelijkheid te komen tot een Europese oplossing voor de vluchtelingencrisis en een Europese grenswacht voor de buitengrenzen. In plaats daarvan buigen ze voor nationale retoriek en symboolmaatregelen. Schengen is een grote verworvenheid van de EU, en voor logistiek Nederland van het allerhoogste belang. Daar moet zorgvuldig mee worden omgesprongen.”