Europa moet chantage Erdogan weerstaan

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 11 mei 2016.

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld roept Eurocommissaris Timmermans op niet toe te geven aan chantage van de Turkse president Erdogan voor visumvrijstelling. D66 wil dat de Commissie de reguliere procedure volgt en pas een voorstel naar Parlement en Raad stuurt als aan alle 72 voorwaarden voor visumvrijstelling is voldaan. Vanmiddag debatteert het Europees Parlement met de Commissie en de Raad over deze kwestie.

“Alhoewel Timmermans – terecht – ferme taal sprak over chantagepogingen door Erdogan, lijkt hij er toch aan toe te geven. De Commissie kwam met een volstrekt ongeloofwaardig positieve beoordeling van de voortgang van Turkije op de eisen voor visumvrijstelling. D66 is voorstander van visumvrijstelling, maar dan moet Turkije net als alle andere landen de afspraken volledig nakomen. Het Parlement houdt de rug recht, we verwachten van Timmermans hetzelfde”, aldus In ’t Veld.

Terreurwetgeving aanpassen

Vorige week stelde Timmermans dat Turkije visumvrij reizen toegekend krijgt als ze o.a. hun antiterreurwetgeving aanpassen. In ’t Veld: “Erdogan wist niet hoe snel hij naar een camera moest rennen om te zeggen dat Turkije dat nooit zal gaan doen. Vandaag dreigde Erdogan 2,5 miljoen vluchtelingen uit Turkije uit te laten reizen naar Europa. Wat D66 betreft is het helder: nu geen visumvrij reizen voor Turkije.”

Europees vluchtelingenbeleid

D66 ziet de chantage van Erdogan als direct gevolg van de onwil van nationale regeringsleiders met een Europese aanpak van de vluchtelingencrisis te komen. In ’t Veld: “Het probleem ligt in de eerste plaats bij de nationale regeringen. Die weigeren vierkant een eigen Europees vluchtelingenbeleid aan te nemen, waardoor we met huid en haar zijn overgeleverd aan autocraten als Erdogan. De lidstaten houden Europa verdeeld en zwak, en dus chantabel. Zo spelen de anti-EU partijen Erdogan in de kaart.”

In ’t Veld zal het Nederlandse EU-Voorzitterschap, aanwezig in de persoon van Minister Hennis, dan ook vragen om dringend alles op alles te zetten om snel tot een volwaardig eigen Europees vluchtelingenbeleid te komen, evenals een gezamenlijke grenswacht voor bewaking van de buitengrenzen.

Fotocredit