Plannen voor een eerlijke Europese arbeidsmarkt moeten doorgezet worden - Hoofdinhoud
De plannen om verdringing en uitbuiting op de Europese arbeidsmarkt tegen te gaan worden niet door alle lidstaten goed ontvangen. Vooral Oost-Europese landen en Denemarken vinden dat het voorstel een inbreuk doet op hun nationale bevoegdheden en zijn een zogenaamde ‘gele kaart’ procedure begonnen.
Agnes Jongerius, die namens het Europees Parlement verantwoordelijk is voor het dossier, betreurt de gang van zaken. “Gelijk loon voor gelijk werk is belangrijk voor álle werknemers, zowel uit Oost- als uit West-Europa. We willen verdringing en uitbuiting op de arbeidsmarkt tegen gaan.”
“De huidige situatie, waarbij vooral werknemers uit Midden- en Oost-Europa naar het westen komen om daar onderbetaald aan de slag te gaan is dubbel onrechtvaardig. Het is oneerlijk voor de werknemers die hierdoor in eigen land niet aan de bak komen en voor de nieuwkomers die voor een hongerloontje aan het werk gezet worden.”
De Europese Commissie zal zich vanaf morgen buigen over de vraag of de bezwaren toelaatbaar zijn. Als dit niet zo is kan de behandeling van het wetsvoorstel gewoon doorgaan. Jongerius wil hier nog niet op vooruit lopen, maar ziet wel ruimte.
Jongerius: “Ik hoop gewoon zo snel mogelijk aan de slag te kunnen. We moeten in Europa snel een einde maken aan verdringing en uitbuiting op de arbeidsmarkt.”