D66 is sceptisch over Turkije-deal

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op donderdag 28 april 2016.

Tijdens het debat in het Europees Parlement over de Turkije-deal heeft D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld forse kritiek geuit op de Turkije-deal. D66 zet grote vraagtekens bij de juridische houdbaarheid van de deal. "Niemand heeft ooit de tekst gezien van de afspraken met Turkije. Hoe kan het Parlement democratische controle uitvoeren? Commissie en lidstaten hebben in alle stilte de term "akkoord" ingewisseld voor "verklaring". Natuurlijk moeten we tot een duurzame oplossing van de vluchtelingencrisis komen, maar niet op deze manier", aldus In 't Veld.

Onmenselijke omstandigheden

De VN en Human Rights Watch uitten de afgelopen tijd grote zorgen over de Turkije-deal en de uitvoering daarvan. Ze hekelden de juridische houdbaarheid van de deal en zijn zeer kritisch op de behandeling van de vluchtelingen. In 't Veld: "We horen over onmenselijke omstandigheden waaronder vluchtelingen worden vastgehouden in Griekenland. Vluchtelingen die worden teruggestuurd zonder dat ze asiel hebben kunnen aanvragen. Het is onacceptabel om mensen zo te behandelen, de Commissie moet ophelderen hoe ze nu verder gaan."

Visumliberalisering

Volgende week komt de Commissie met een voortgangsrapportage over de visumliberalisering tussen de EU en Turkije. "De uitholling van de rechtstaat en het arresteren van journalisten zijn aan de orde van de dag in Turkije. Dat brengt visumliberalisering niet bepaald dichterbij. Als Erdogan keer op keer mensenrechten en grondrechten schendt, kan je niet verwachten dat het Parlement voor de liberalisering stemt", aldus de D66'er.

Fotocredits: Joachim Seidler