Belangenverstrengeling en het inenten tegen HPV

Met dank overgenomen van L.A. (Leendert) de Lange i, gepubliceerd op donderdag 21 april 2016, 2:58.

SPREEKTEKST BELANGENVERSTRENGELING MET MOGELIJKE GEVOLGEN VOOR BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER

Donderdag 21 april 2016

Voorzitter,

‘Als je kunt voorkomen dat je ooit door de hel heen moet waar ik doorheen ben gegaan, dan moet je die kans met beide handen aangrijpen’. Een uitspraak van Marijke die gelukkig weer is genezen.

500.000 vrouwen tussen de 30 en 60 laten zich jaarlijks onderzoeken voor HPV-virus (Humaan Papillomavirus). Elk jaar krijgen 700 vrouwen baarmoederhalskanker. Het is dus belangrijk dat vrouwen zich laten testen en dat jonge vrouwen worden ingeënt. Naar het laat aanzien zal met het vernieuwde bevolkingsonderzoek voor nog eens 75 vrouwen baarmoederhalskanker worden voorkomen en zal er een daling zijn van 18 sterfgevallen per jaar.

De urgentie wordt onderstreept met recente cijfers waaruit blijkt dat 8% van de vrouwen HPV positief is. Dit is hoger uitgevallen dan waar de Gezondheidsraad vijf jaar geleden vanuit ging: 4-5%. Het RIVM heeft de Erasmus Medisch Centrum gevraagd een nadere Kosten Effect Analyse op te stellen (KEA). Dit roept de volgende vragen op. Op welke wijze gaan de uitkomsten van dit onderzoek een effect hebben op de geplande introductie van de nieuwe test per 1 januari 2017?

Op welke wijze is geborgd dat alle belanghebbenden betrokken worden en inzicht krijgen in de opzet en uitkomst van dit onderzoek?

De VVD ziet het als winst dat het bevolkingsonderzoek wordt uitgebreid met de mogelijkheid van een zelfafnametest die thuis kan worden gedaan. Dit helpt om nog meer vrouwen te bereiken. Nog wel een vraag. Nu komt deze test beschikbaar voor vrouwen die om wat voor reden dan niet naar de huisarts gaan. Wanneer zal deze geschikt zijn voor alle vrouwen bij de eerste screening?

Voorzitter,

De Tweede Kamer moet niet op de stoel gaan zitten van de arts. Het is dus cruciaal dat wij kunnen uitgaan van onafhankelijke en onbevooroordeelde adviezen van de Gezondheidsraad. Hier hoort zelf de schijn van belangenverstrengeling niet thuis. Belangen moeten helder, inzichtelijk en transparant zijn. Het is goed dat rond de commotie die de aanleiding is geweest voor dit debat maatregelen zijn genomen. De VVD steunt de door de Raad ingebouwde extra zekerheden om wel gebruik te maken van experts, maar deze op afstand te plaatsen als het gaat om het eindoordeel. Wij en de samenleving moet kunnen bouwen op de adviezen van de Gezondheidsraad.

Voor de gezondheid van alle vrouwen in Nederland is het van het grootste belang dat het succesvolle bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker doorgaat en dat de verbeteringen worden ingezet om een nog grotere groep te bereiken. Dat zeg ik Marijke graag na.