Betere bescherming voor Klokkenluiders

Met dank overgenomen van A.M. (Agnes) Jongerius i, gepubliceerd op donderdag 14 april 2016, 3:34.

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een richtlijn voor bescherming van bedrijfsgeheimen. Dit is belangrijk, maar het mag nooit afbreuk doen aan de bescherming van klokkenluiders.

Op dit moment hebben alle 28 lidstaten van de Europese Unie eigen wetten over de bescherming van bedrijfsgeheimen. Vooral het MKB heeft veel last van ‘diefstal’, bijna een kwart van deze bedrijven heeft hier in 2013 mee te maken gehad. Het stelen van een receptuur of een klantenbestand kan rampzalige gevolgen hebben voor een bedrijf.

Het is daarom goed dat er eindelijk een nieuwe richtlijn is gekomen, maar het beschermen van bedrijfsgeheimen mag niet doorslaan. Klokkenluiders en journalisten mogen niet de dupe worden van deze nieuwe regelgeving. Het verleden heeft geleerd dat onthullingen over belastingontduiking, oneerlijke concurrente en andere misstanden van onschatbare waarde zijn. Daarom hebben de Europese sociaaldemocraten keihard gevochten om de positie van klokkenluiders en journalisten te waarborgen. Dit was in een eerder voorstel niet goed geregeld. Maar gelukkig is er nu een garantie dat personen die bedrijfsgeheimen openbaar maken om oneigenlijke zaken aan het licht te brengen bescherming krijgen.

Het is alleen nog niet goed genoeg. Er kunnen nog veel zaken verbeterd worden. Het Nederlandse adviespunt Klokkenluiderszaken heeft deze week laten weten dat het merendeel van de melders veel negatieve gevolgen ondervindt van hun acties. Ook andere knelpunten die buiten het bereik van deze richtlijn vallen moeten worden opgelost. Daarom roepen wij de Europese Commissie op om met aparte regels rond klokkenluiders te komen om ze beter te beschermen.

De eerste stappen voor bescherming zijn gezet, maar we zijn er nog niet.