D66 presenteert wetsvoorstel Grondrechtenpact

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 6 april 2016.

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld presenteert vandaag haar wetsvoorstel voor een bindend pact voor de bescherming van democratie, rechtsstaat en grondrechten in Europa. Onderdeel van het voorstel is een jaarlijkse grondrechtencheck. “Naast een interne markt is Europa vooral ook een gemeenschap van waarden. Een gemeenschap gebouwd op vertrouwen en het geloof dat iedereen dezelfde rechten en bescherming verdient. Die waarden staan onder druk, ook in Europa. We moeten met daadkracht optreden tegen schendingen van persvrijheid, homorechten of de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Het is tijd het vertrouwen van mensen in Europa weer terug te winnen, en dit is een eerste stap”, aldus In ’t Veld.

Grondrechten-APK

D66 stelt objectieve criteria voor zodat een onafhankelijk expertpanel elk jaar de situatie in de lidstaten langs de meetlat legt. Op basis van die bevindingen en aanbevelingen voeren de lidstaten, het Europees Parlement en de Commissie jaarlijks een grondrechtendebat. In ’t Veld: “Onlangs zagen we dat Timmermans wel ingrijpt in Polen maar Hongarije steeds verder laat afglijden. Het mag niet zo zijn dat deze keuze afhankelijk is van politieke overwegingen. Het moet het gevolg zijn van een objectieve, onpartijdige en transparante check, en elke lidstaat moet gelijk behandeld worden.”

Nucleaire optie

D66 stelt een bindend Pact voor dat bestaande instrumenten en procedures samenvoegt en stroomlijnt. Daarnaast moet het pad naar de nog nooit geactiveerde Artikel 7-procedure worden geplaveid. In ’t Veld: “Feitelijk is Artikel 7 een dode letter. Het EU Pact maakt het operationeel door activering te onderbouwen. De EU is het aan haar inwoners verplicht in te grijpen als een lidstaat homorechten of persvrijheid schaadt of de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht aantast. Grondrechten moeten net zo hard afdwingbaar zijn als Europese begrotingsregels, het stabiliteitspact of emissienormen.”

D66 zal via een openbare raadpleging reactie verzamelen op het wetgevend initiatiefrapport. Klik hier om naar de raadpleging te gaan. Lees hier het volledige rapport: EU Pact on Democracy, Rule of Law and Fundamental Rights.