Algemeen Overleg Governance in de zorg

Met dank overgenomen van L.A. (Leendert) de Lange i, gepubliceerd op donderdag 17 maart 2016, 2:39.

Voorzitter,

‘Vernieuwing, inspiratie, patiëntveiligheid, medewerkers en medisch specialisten in hun kracht zetten en de ruimte geven’. Met deze mooie kwalificaties werd in 2014 de heer Spaan van het Jeroen Boschziekenhuis verkozen tot zorgmanager van het jaar. In een paar woorden de kern van het belang van goed bestuur. Hoe geef je invulling aan bestuurlijk leiderschap. Want goede zorg vraagt om goed bestuur en toezicht.

Gezien de continue veranderingen in de zorg en maatschappij is het belangrijk dat de verenigde zorgbestuurders nu zelf werken aan een stevige herziening van de Zorgbrede Governancecode. Voor de VVD is het van groot belang dat bestuurders en toezichthouders zelf de verantwoordelijkheid nemen. De voorliggende uitvoeringsagenda Goede bestuur in de zorg jaagt dit verder aan. Het is daarnaast relevant dat externe toezichthouders als de IGZ en de NZa een rol pakken in het toezien op goed bestuur.

In het vorige overleg heeft de VVD een punt gemaakt van de accreditatie voor zorgbestuurders en toezichthouders. Hier worden nu betekenisvolle stappen in gezet. Maar in de praktijk blijkt dat dit een tijdrovend proces is. Eind 2018 is tweederde van de bestuurders geaccrediteerd. Wat wordt er gedaan met de resterende groep? Hoe wordt er naar toe gewerkt dat ook zij hier ook onder vallen? Wat is het tijdspad hiervoor? Hoe gaat dit uitwerken nu de accreditatie ook een onderdeel gaat worden van de arbeidsovereenkomst? Verder hoe wordt naast de accreditatie aandacht gegeven aan het bijhouden van de kennis. Medisch personeel die vallen onder de BIG kennen een verplichte na- en bijscholing.

Is het niet een idee dat bestuurders en toezichthouders in de zorg gaan kijken wat ze hier van kunnen leren? Graag een reactie op dit punt?

Naast het bestuur hebben toezichthouders een hele belangrijk rol in het waarborgen van de continuïteit en openheid rond goede zorg. Gelukkig is iedereen het erover eens dat het niet meer gaat om een erebaan.

De interne toezichthouders werken nu toe naar een verplicht accreditatietraject per 2019. Voorzitter, zou dit proces niet moeten worden versneld? Zou niet de norm moeten zijn dat bestuurders en toezichthouders gelijk oplopen?

Binnen de zorg zijn in het afgelopen jaar grote stappen gezet in het jaar van de transparantie. Het is goed als deze lijn ook wordt doorgezet richting bestuur en toezicht. Het lijkt mij voor een betrokken bestuurder en toezichthouder zelf ook heel prettig om te vermelden dat je vakbekwaamheid is getoetst. Het is goed als bestuurders en toezichthouders zelf komen met een openbaar register als onderdeel van de onafhankelijke stichting die zorgbestuurders en toezichthouders toetsten. Hoe kijkt de minister hier tegenaan en wanneer gaan mensen in Nederland hier iets van merken? Rond openbaarheid kijk ik ook uit naar de voorstellen die in de Zorgbrede Governancecode worden opgenomen rond declaraties. Discussie kunnen gewoon worden voorkomen door hier heel helder over te zijn

Voorzitter, de aanleiding was vervelend. Het is wel goed dat er lessen zijn getrokken uit het faillissement van de ziekenhuizen Ruwaard van Putten en de Sionsberg. Belangrijk om te concluderen dat de zorg voor mensen nooit in gevaar is gekomen. Dit is een groot compliment voor alle betrokken medewerkers. Het is nu zaak dat de geleerde lessen worden gevat in een draaiboek. Dit initiatief is genomen en mijn vraag is wanneer het klaar zal zijn?

Voorzitter,

Medezeggenschap van patiënten en cliënten is belangrijk voor goed bestuur. Wat de VVD betreft moeten de vertegenwoordigende organen de ruimte en ondersteuning krijgen om de instrumenten waarover ze beschikken goed in te zetten. Goed bestuur is er ook bij gebaat om de diverse rollen heel goed te onderscheiden. Het zijn maar vier woorden. Maar tussen zeggenschap en medezeggenschap zit een wereld van verantwoordelijkheden. Het is dan ook zaak om in het kader van nieuwe wetgeving hier zorgvuldig naar te kijken. In de tussentijd zou ik aan de minister en staatssecretaris willen vragen om in overleg met de patiënten- en cliëntenraden te kijken of de voorbeelden van goed werkenende medezeggenschap beter kunnen worden belicht? Dit handzaam en toegankelijk te presenteren zodat iedereen daar de vruchten van kan plukken. Ik ben er van overtuigd dat op deze plekken het bestuur, toezichthouders en patiënten- en cliëntenraden elkaar gewoon weten te vinden. Het nemen van je eigen verantwoordelijkheid lijkt mij dan ook een zeer beproeft recept voor goed bestuur in de zorg.