Sophie in 't Veld bezoekt Oekraïne

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op vrijdag 11 maart 2016.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld is een van de hoofdsprekers op dinsdag 15 maart tijdens een congres over homorechten en het belang van Europese samenwerking in de Oekraïense hoofdstad Kiev. In 't Veld mag de openingsspeech geven en zal spreken over het versterken van de positie van de LHBTI-gemeenschap en de strijd voor gelijke rechten.

Steun homogemeenschap

In aanloop naar het afsluiten van de samenwerkingsovereenkomst tussen Oekraïne en Europa zijn de eerste hervormingen aangenomen in het Oekraïense parlement om de situatie van de homogemeenschap te verbeteren. "D66 vindt het belangrijk dat Oekraïne weet dat Europa de prille ontwikkelingen in het beschermen van homorechten steunt. En dat een grote groep mensen in Nederland volop campagne voert voor samenwerking met het land", zegt In 't Veld. Eerder ontving de D66'er een delegatie van Oekraïense homorechtenactivisten in het Europees Parlement. "Zij roepen alle Nederlanders op om 6 april voor samenwerking, democratie en gedeelde waarden te stemmen en zo hun situatie te verbeteren."

Voor-campagne

Tijdens het bezoek zal In ’t Veld ook diverse Oekraïense politici en activisten ontmoeten. Ze hoopt door het congres een beter beeld van de situatie van de LHBTI-gemeenschap in Oekraïne te krijgen. "De verhalen van deze mensen kan ik meenemen naar Nederland en gebruiken om de Nederlandse kiezer te overtuigen op 6 april voor te stemmen. Dat is zeer belangrijk, omdat een voorstem de gelijkheid en diversiteit in Oekraïne versterkt. Bovendien zorgt de samenwerkingsovereenkomst ervoor dat deze prille democratie niet in de armen van Poetin wordt gedreven."

Naast In ’t Veld zullen ook de Britse ambassadeur in Oekraïne, Björn van Roozendaal van ILGA-Europa en Edwin Baltes van politienetwerk Roze in Blauw spreken tijdens het congres.