Minister Schippers: neem gesprek met arts op - Hoofdinhoud
Minister Schippers noemt het nuttig als patiënten een gesprek met hun huisarts of andere medische behandelaar opnemen. Zo'n opname kan patiënten helpen om hun gedachten op een rij te zetten en beslissingen te nemen, staat in een brief van Schippers aan de Kamer.
"Voor goede zorg is het van groot belang dat artsen en patiënten het eens zijn over de behandeling. Het is belangrijk dat de patiënt ook vragen kan stellen en dat een arts de tijd neemt om die te beantwoorden", schrijft Schippers.
Patiënten vergeten volgens haar vaak een groot deel van de informatie die de arts in het gesprek geeft. "Dat geldt met name als een gesprek emotioneel beladen is. Het is daarom een goed idee als patiënten een gesprek opnemen."
Er gelden wel regels voor het opnemen van gesprekken. Zo mogen de opnames niet worden verspreid en zijn ze alleen bestemd voor eigen gebruik. Het is niet verplicht om toestemming voor de opname te vragen, maar het is wel aan te raden, schrijft Schippers. Als de arts niet wil dat het gesprek wordt opgenomen, is hij verplicht de informatie schriftelijk mee te geven als de patiënt dat wil.
Burgerinitiatief
De minister komt met de brief naar aanleiding van een debat over een burgerinitiatief voor een schriftelijke informatieplicht van artsen.
Initiatiefneemster Maria Smit kwam een jaar geleden met haar voorstel naar de Kamer. Smit wil dat patiënten voortaan voor een ingreep of operatie schriftelijke uitleg krijgen over de behandeling. Zo weet de patiënt welke complicaties en risico's eraan vastzitten. Ook kan hij of zij nog nadenken over een alternatief.
De Kamer vindt het verplichten van schriftelijke informatie bij alle behandelingen te ver gaan. Het opnemen van een gesprek kan een alternatief zijn, zei VVD Kamerlid Wijngaarden bij de aanbieding van het initiatief