34426 - Comptabiliteitswet 2016

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Dit wetsvoorstel werd op 10 maart 2016 ingediend door de minister van Financiën, Dijsselbloem1.

 

Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat het wenselijk is de Comptabiliteitswet 2001 te vervangen door nieuwe wettelijke bepalingen over het beheer, de informatievoorziening, de controle en de verantwoording inzake de financiën van het Rijk, mede ter uitvoering van de artikelen 78 en 105 van de Grondwet, en dat het wenselijk is daarin bepalingen op te nemen over het beheer van publieke liquide middelen buiten het Rijk en over het toezicht op het beheer van publieke liquide middelen en publieke financiële middelen buiten het Rijk.

Inhoudsopgave

  1. Volledige titel
  2. Nota's van wijziging en amendementen
  3. Moties
  4. Documenten
  5. Disclaimer
  6. Uitgebreide versie
  7. Parlementaire Monitor

1.

Volledige titel

Regels inzake het beheer, de informatievoorziening, de controle en de verantwoording van de financiën van het Rijk, inzake het beheer van publieke liquide middelen buiten het Rijk en inzake het toezicht op het beheer van publieke liquide middelen en publieke financiële middelen buiten het Rijk (Comptabiliteitswet 2016)

2.

Nota's van wijziging en amendementen

Bij dit wetsvoorstel werden een nota van wijziging en negen amendementen ingediend.

3.

Moties

Bij dit dossier werd in de Tweede Kamer een motie ingediend.

4.

Documenten

(65 stuks)

2 9 maart 2016, koninklijke boodschap, nr. 1     KST344261
Koninklijke boodschap
 
2 9 maart 2016, koninklijke boodschap, nr. 1    
Koninklijke boodschap
 
2 9 maart 2016, voorstel van wet, nr. 2     KST344262
Voorstel van wet
 
2 9 maart 2016, voorstel van wet, nr. 2    
Voorstel van wet
 
2 9 maart 2016, memorie van toelichting, nr. 3     KST344263
Memorie van toelichting
 
2 9 maart 2016, memorie van toelichting, nr. 3    
Memorie van toelichting
 

5.

Disclaimer

Dit dossier is automatisch samengesteld. Aan de technische programmering is veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met alle documenten in dit dossier, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.


  • 1. 
    Vooraanstaande PvdA-politicus, die in 2000 Tweede Kamerlid werd en in 2012 verrassend minister van Financiën. Wageningse ingenieur en voor hij Kamerlid werd plaatsvervangend hoofd van het stafbureau algemene leiding van het ministerie van LNV. In de Kamer spoedig een gewaardeeerd woordvoerder integratiebeleid en in 2007-2008 voorzitter van de onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen. Later woordvoerder asiel en vicefractievoorzitter. Pragmatisch en degelijk. Noemde zichzelf 'niet het meest opgewonden type'. Slaagde er in het oplopende overheidstekort onder het kabinet-Rutte II om te buigen naar een overschot. Kreeg ook in de EU gezag en zag zich in januari 2013 gekozen worden tot voorzitter van de eurogroep. Speelde daardoor een centrale rol bij het bedwingen van de financiële problemen van Griekenland en bij het voorkomen van een bankencrisis op Cyprus. Sinds 13 september 2022 is hij burgemeester van Eindhoven.
     
  • 2. 
    Brabantse CDA'er die vijf jaar Tweede Kamerlid voor het CDA was. Van mei 2020 tot september 2023 was hij lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant en van 29 maart tot 1 oktober 2023 lid van Provinciale Staten. Daarna was hij waarnemend burgemeester van Sint-Michielsgestel. Eerder was de heer Ronnes wethouder van onder meer ruimtelijke ordening, economie, financiën, volkshuisvesting, milieu en verkeer van Boxmeer. Daarvoor vervulde hij diverse functies (ICT, financiën en Logistiek) bij Xerox (documentatietechnologie en –diensten). Als Kamerlid woordvoerder wonen, ruimtelijke ordening, Omgevingswet, Rijksdienst, toezicht financiële sector en staatsdeelnemingen. Is sinds september 2024 waarnemend burgemeester van Loon op Zand.
     
  • 3. 
    Uit Zeeuwsch-Vlaanderen afkomstig PvdA-Tweede Kamerlid. Zat anderhalf jaar in het parlement, aanvankelijk als tijdelijk vervanger van Manon Fokke. Tot 2016 was zij directeur van de Stichting Welzijn in West-Zeeuws-Vlaanderen. Eerder was zij onder meer sociaal werker. In de Kamer hield zij zich onder meer bezig met financiën (rijksuitgaven), onderwijs en cultuur (subsidiebeleid) en zorg (geneesmiddelen). Sinds juli 2019 is mevrouw Vermue burgemeester van Zundert.
     
  • 4. 
    Aukje de Vries (1964) is sinds 6 december 2023 lid van de VVD-Tweede Kamerfractie. Eerder was zij dat van 8 november 2012 tot 10 januari 2022. Van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024 was zij staatssecretaris Toeslagen en Douane in het kabinet-Rutte IV. Mevrouw De Vries was in 2011-2012 lid van Provinciale Staten van Fryslân (fractievoorzitter VVD) en daarvoor negen jaar gemeenteraadslid in Leeuwarden. Zij was voorts afdelingsmanager beleidsontwikkeling en projecten bij de gemeente Boarnsterhim. Mevrouw De Vries is voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp en woordvoerder rijksbegroting, internationaal monetair beleid, financiële markten, Koninkrijksrelaties en Wadden.
     
  • 5. 
    Vrij bezadigde en altijd zorgvuldig opererende financiële woordvoerder van de SP-fractie in de periode van het kabinet-Rutte II. Zette zich onder meer in voor vergroting van de rol van banken bij duurzaamheid en bracht daarover een initiatiefnota uit. Daarnaast maakte hij zich sterk voor het tegengaan van witwaspraktijken en belastingontwijking. Begon zijn loopbaan bij bedrijven op gebied van informatietechnologie en was voor hij Kamerlid werd beleidsmedewerker financiën van de SP-fractie.
     
  • 6. 
    Wouter Koolmees (1977) was van 26 oktober 2017 tot 10 januari 2022 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte III. Van 1 november 2019 tot 14 mei 2020 was hij tevens (tweede) viceminister-president. Van 17 juni 2010 tot 26 oktober 2017 was de heer Koolmees Tweede Kamerlid voor D66. Hij was toen financieel woordvoerder en vicefractievoorzitter. Na zijn studie werd de heer Koolmees economisch onderzoeker en daarna ambtenaar op het ministerie van Financiën en laatstelijk hoofd begrotingsbeleid bij het directoraat-generaal van de Rijksbegroting. Sinds 1 november 2022 is het president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen.