D66 wil extra bescherming vrouwelijke vluchtelingen

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 8 maart 2016.

D66 wil dat de Europese Unie meer oog heeft voor vrouwelijke vluchtelingen en asielzoekers en de risico's die zij lopen. "Na de toestroom van vooral mannelijke vluchtelingen, zien we dat nu meer vrouwen met kinderen de oversteek wagen naar Europa. Mensensmokkelaars eisen soms seks als betaalmiddel en vrouwen en meisjes op de vlucht zijn eerder het slachtoffer van mensenhandel", aldus D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld.

Gerichte voorzieningen

Vandaag nam het Europees Parlement een rapport aan dat pleit voor specifieke gezondheidszorg gericht op vrouwen en meisjes wordt aangeboden in opvangcentra, als ook toegang tot medische en psychische zorg voor slachtoffers van seksueel oorlogsgeweld. In 't Veld: "D66 wil dat vrouwen in opvangcentra ook gewoon toegang hebben tot de pil, post- of prenatale zorg of veilige abortus." Daarnaast moet geweld tegen vrouwen, zoals vrouwenbesnijdenis of eerwraak, worden meegenomen in de asielaanvraagprocedure.

Veilige opvang

Niet alleen meisjes en vrouwen verdienen extra aandacht, ook wil D66 dat LHBTI-vluchtelingen veilig worden opgevangen in Europa. "Vluchtelingen zijn al een zeer kwetsbare groep. Ze hebben huis en haard verlaten voor een veiligere toekomst. Sommige groepen, zoals vrouwen, meisjes of LHBTI-personen zijn nog kwetsbaarder. Ik ben blij dat het Parlement zich nu uitspreekt voor gerichte maatregelen in alle Europese lidstaten om de veiligheid van deze mensen in opvangcentra te garanderen", zegt In 't Veld.