Cameron, en nu campagne voeren!

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op vrijdag 19 februari 2016.

D66'ers Sophie in 't Veld en Kees Verhoeven willen dat de campagne om het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te houden direct van start gaat. Voor D66 is het belangrijk dat het VK lid blijft van de EU.

"Het was bizar om te zien hoe de Britse premier Cameron schaamteloos Europa gijzelde de afgelopen maanden. De aanpak van de vluchtelingencrisis werd zelfs vooruit geschoven zodat hij zijn wensenlijstje kon bespreken. Nu alle afleidingstactieken achter de rug zijn, moet Cameron direct de straat op om campagne te voeren", aldus de D66'ers. "Er zijn talloze goede redenen, ook zonder deze deal, voor het VK om in de EU te blijven."

Parlement aan zet

Het is niet duidelijk wat Cameron's deal nu echt betekent. Voor het daadwerkelijk wijzigen van wetten of verdragen, moeten de normale democratische procedures worden gevolgd. Op enkele onderdelen van de deal is het Europees Parlement medewetgever. "Ook al heeft Cameron akkoord van de regeringsleiders, het Parlement en de nationale parlementen zijn niet gebonden aan deze deal. Het blijft teleurstellend dat hij een openbaar debat in de Europese politieke arena niet aandurfde, maar dat betekent niet dat hij het Parlement buitenspel kan zetten. D66 zal alle wijzigingen behandelen zoals we altijd doen: op inhoud", aldus In 't Veld. "Wij zullen nooit akkoord gaan met maatregelen die de eurozone verzwakken, of de rechten van EU burgers inperken."

Geen precedent

Europa heeft maanden stilgestaan vanwege de onderhandelingen met Cameron en wat D66 betreft hebben de Brexit-gesprekken geen precedentwerking. Verhoeven: "Nu dit achter de rug is kunnen premier Rutte en zijn collega's aan de slag met Europese oplossingen voor de echte problemen. Weg met al die wensenlijstjes. We moeten naar een Europa dat de grote uitdagingen echt het hoofd kan bieden. De aanpak van de vluchtelingencrisis, terreurdreiging of de klimaatcrisis zijn het ondergeschoven kindje geworden van de Brexit-gesprekken. Rutte, maak nu eens echt werk van het voorzitterschap!"