Brexit: hervormen EU ja, chantage nee

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 2 februari 2016.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven en D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld vinden het voorstel dat nu op tafel ligt om een Brexit te vermijden niet acceptabel. Verhoeven: “De Britten willen vooral de lusten van Europa en niet de lasten. Wat D66 betreft is het alles of niets, het lidmaatschap van de Europese Unie is niet a la carte. Prima dat Cameron voorstellen doet voor hervorming van de EU, maar Europa hoeft niet toe te geven aan chantage. Hoe goed zijn politieke vriendschap met premier Cameron ook is, als voorzitter van de EU mag premier Rutte straks niet zomaar akkoord gaan met de uitkomst van de onderhandelingen. Zo willen de Britten, volgens het voorstel dat nu op tafel ligt, zich afzijdig houden van verdere politieke integratie in Europa. D66 ziet niets in zo’n uitzonderingspositie.”

Binnenhouden

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk gaat ver om de Britten binnenboord te houden. In ’t Veld: "Net als Cameron wil D66 de EU ingrijpend hervormen. Maar D66 wil een sterk en slagvaardig Europa, dat in de wereld van vandaag de belangen van alle Europeanen echt kan beschermen. Het voorstel van Cameron verzwakt de EU en maakt haar vleugellam, juist op een moment dat we voor enorme uitdagingen staan. Cameron had de kans de EU grondig te hervormen en slagvaardiger te maken, maar die laat hij duidelijk lopen. Hij gijzelt de hele Unie met zijn dreigementen en eisenlijst, terwijl de focus moet liggen op echte problemen: de vluchtelingencrisis, de aanpak van terreur of de Europese economie een impuls geven.”

Gunst

Dat het Verenigd Koninkrijk lid is van de Europese Unie is geen gunst van de Britten aan Europa. Verhoeven: “De voordelen van het EU lidmaatschap worden vaak achteloos voor vanzelfsprekend aangenomen. Maar "you don't know what you've got until it's gone". De Britse handel bestaat bijvoorbeeld voor de helft uit die met de EU. Samenwerking in de strijd tegen misdaad en terreur wordt een stuk lastiger. En hun zetel in de Veiligheidsraad zal een stuk minder waard zijn op het moment dat Engeland geen onderdeel meer uitmaakt van Europa. Premier Cameron zet de zaken in Europa èn in het Verenigd Koninkrijk op scherp, vooral om een probleem binnen zijn eigen partij op te lossen. Rutte zou zijn conservatieve vriend juist moeten overtuigen visie en leiderschap te tonen in tijden van crisis, in plaats van stampvoetend te eisen dat hij zijn zin krijgt op enkele symbolische punten.”

Gezamenlijke inzet

In ‘t Veld: “D66 wil de Britten binnen Europa houden, we staan schouder aan schouder met onze Britse collega's de LibDems om campagne te voeren. We willen dat Groot Brittannië lid blijft van de EU, en ook in de toekomst de leidende rol blijft nemen op belangrijke thema's als interne markt en economie. Europa moet ingrijpend worden hervormd en toegerust voor de uitdagingen van de 21e eeuw. Daarbij hebben we de Britten nodig. Laat de regeringsleiders op de Top in februari tonen dat ze niet toegeven aan chantage, maar gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van dit continent.”