D66 roept Commissie op een Schrems II zaak te voorkomen!

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op maandag 1 februari 2016.

D66 roept de Europese Commissie op de poot stijf te houden in de gesprekken met de Amerikanen over het herzien van het zogenaamde Safe Harbour Programma. Safe Harbor is een algemene autorisatie aan bedrijven om persoonsgegevens naar de VS te sturen, mits ze zich aan bepaalde regels houden voor de rechtsbescherming van Europese burgers. In oktober vorig jaar verklaarde het Europees Hof van Justitie het programma ongeldig, oordelend dat de persoonsgegevens van Europeanen niet voldoende beschermd zijn in de VS, in verband met massa surveillance programma's zoals onthuld door Edward Snowden.

Geen schijnbescherming

“De Commissie moet vol inzetten op stevige juridische waarborgen voor burgers door de VS bij het gebruik van persoonsgegevens. Schriftelijke garanties of het aanstellen van nog een Ombudsman zijn geen echte maatregelen. Het Hof heeft de Safe Harbour regeling vernietigd en duidelijke eisen opgesteld. De Commissie moet niet instemmen met een compromis, dan stevenen we af op een tweede Schrems-zaak en wordt een nieuw Safe Harbour direct weer naar de prullenbak verwezen door de Europese rechter”, aldus D66-Europarlementarier Sophie in ’t Veld.

Eisen Hof van Justitie

De Commissie moet nu al dan niet besluiten tot een nieuwe algemene autorisatie. Dat kan alleen als de VS een adequaat niveau aan rechtsbescherming bieden. “Het is de taak van de Commissie om te controleren of elke overdracht van gegevens buiten de EU, voldoet aan Europese wetgeving. Of dat nu naar de VS of andere landen is. D66 kan alleen een eindoordeel vellen over een nieuw voorstel als alle details bekend zijn, maar de toezeggingen van de Commissie zijn nog niet geruststellend”, aldus In ’t Veld.