Hans van Baalen (VVD, EP): NL-EU-voorzitterschap moet zich richten op effectieve bewaking buitengrenzen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 20 januari 2016, 18:09.

Hans van Baalen, leider van de VVD in het Europees Parlement, wil dat EU-voorzitter Nederland zich richt op het bezweren van de vluchtelingencrisis. Dat kan alleen op basis van de wet, medemenselijkheid ten opzichte van hen die bij ons moeten schuilen voor geweld en oorlog en de belangen van de samenleving, die vluchtelingen opneemt. Onze burgers moeten weten dat hun belangen door onze regeringen en door de EU worden behartigd. De eerste prioriteit moet dan ook het bewaken van de buitengrenzen van het Schengengebied zijn. Alleen dan kan een onderscheid gemaakt worden tussen echte asielzoekers en vluchtelingen en zij dat niet zijn.

Arbeidsmigranten zijn alleen welkom indien zij in een behoefte in de lidstaten voorzien op basis van een op de Amerikaanse Green Card geënt systeem. Als Schengen uiteenvalt, zal dat een verlammende invloed op de interne markt hebben.

Voorts deel ik de mening van premier Mark Rutte dat Winston Churchill ons, na de Tweede-Wereledoorlog, heeft gewezen op het grote belang van nauwe Europese samenwerking. Churchill heeft ons ook geleerd dat je het kwaad recht in de ogen moet kijken en niet mag buigen voor agressie. Dat betekent dat wij Poetin moeten dwingen zich naar het internationale recht te voegen. Hij zal zich daartoe moeten terugtrekken uit Oekraïne, Moldavië en Georgië en andere landen, die hij ten onrechte als het Nabije Buitenland ziet. Rusland moet volledig meewerken aan het opsporen en het vervolgen van diegenen, die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van de MH17. De sancties tegen Rusland mogen daarom niet worden verzacht of opgeheven. Dat kan alleen als de EU een lijn trekt.

Om Europa te laten slagen hebben we Groot-Brittannie binnen de EU nodig. Een sterk land met een sterke economie en een sterke krijgsmacht, die zij ook in durft te zetten. Groot-Brittannie zal alleen als EU-lid in staat zijn haar positie als sterke en invloedrijke natie te handhaven, zoals dat ook voor Frankrijk en Duitsland geldt. "Keep Britain In" verdient de volle steun van het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Het hele debat kunt u hiet terugkijken (bijdrage Hans van Baalen vanaf 75 min.)

Opening statement by Mark Rutte, Prime Minister of the Netherlands

Closing remarks by Mark Rutte, Prime Minister of the Netherlands