D66: Op naar een grondrechten-APK voor alle lidstaten

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 13 januari 2016.

D66 ziet het besluit van de Europese Commissie om de situatie in Polen te onderzoeken als een bescheiden maar belangrijke stap. D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld: "De Commissie heeft tot nu toe altijd weggekeken als nationale regeringen de rechtsstaat en grondrechten aan hun laars lapten. D66 vindt het besluit van vandaag een positief signaal. Respect voor de rechtsstaat, democratische spelregels en grondrechten zijn een absolute voorwaarde voor het functioneren van de Europese Unie."

Nu doorpakken

Alhoewel D66 tevreden is dat Polen de boodschap krijgt dat tornen aan de onafhankelijkheid van de rechtspraak en mediavrijheid onacceptabel is, moet de Commissie waken voor willekeur. "Het besluit van vandaag is een stap in de goede richting, maar het is opmerkelijk dat de Commissie de nieuwe Poolse regering na 2,5 maand op de vingers tikt, waar al jaren toekijkt hoe de Hongaars premier Orbán de rechtsstaat stapsgewijs uitholt en kritische stemmen de mond snoert. Het bewaken van de rechtsstaat, democratie en grondrechten moet niet ad hoc gebeuren maar systematisch en objectief in de gehele EU."

Gelijke monniken, gelijke kappen

Het is hoog tijd dat Timmermans zijn verzet staakt en met het Europees Parlement samenwerkt aan grondrechten-APK: een mechanisme dat alle lidstaten systematisch toetst of zij de gedeelde waarden respecteren. D66 roept de Commissie op het wetsvoorstel van het Europees Parlement te steunen. "Schending van de gezamenlijke waarden, niet partijpolitiek moet de aanleiding zijn voor de Commissie om in te grijpen. Niemand is gebaat bij een partijdige scheids. D66 verwacht dat Timmermans zich nu volledig zal scharen achter het wetsvoorstel van het Parlement", aldus In 't Veld.

In 't Veld is rapporteur op het wetgevend initiatiefrapport voor de ontwikkeling van een EU-mechanisme voor de democratie, rechtsstaat en grondrechten.