Bericht van het Binnenhof - IV

Met dank overgenomen van A.H.G. (Alexander) Rinnooy KanĀ i, gepubliceerd op donderdag 31 december 2015, 2:00.

Het jaareinde is een riskante episode voor de Eerste Kamer. Vlak voor het Kertsreces van 2014 sneuvelde een wetsvoorstel van Edith Schippers op de kwestie van de vrije artsenkeuze. Ook dit jaar ging er op de valreep iets helemaal mis: het wetsvoorstel van Henk Kamp dat Wind op Zee moest veilig stellen, werd met de kleinst mogelijke meerderheid verworpen.

Zelfs de veroorzakers van dat alles liepen enigszins sip rond. Daar was ook alle reden voor. De door hen verafschuwde splitsing van de energiebedrijven in een publieke distributie- en een private productietak gaat gewoon door. En de door hen al even vurig gewenste energiewinning op zee, essentieel voor het halen van de Nederlandse 2020 doelstellingen voor alternatieve energie, liep een fatale vertraging op.

Hoe kon dit zo slecht aflopen? De fameuze hoekigheid van minister Kamp (die overigens wel gesteund werd door D66) hielp niet echt. Een fraai moment was het niet. En dat terwijl de week zo goed was begonnen. Eerder die avond werd het wetsvoorstel Algemeen Pensioenfonds net nog in 2015 aanvaard. Het was mijn tweede plenaire debat; mijn bijdrage staat hieronder. Een technisch onderwerp, zeker, maar met smart afgewacht door de hele pensioenwereld. En daaraan voorafgaand vond de feestelijke afronding plaats van het belastingplan voor 2016: juist voor D66 was dat een ingewikkelde opgave.

Ook daarbij was ik betrokken, maar in een voor een Eerste Kamer lid ongebruikelijke rol. Samen met Thom de Graaf en Joris Backer sprak ik een lange avond lang met staatssecretaris Wiebes over de aanpassingen in zijn plan die D66 over de streep konden trekken. Het was een leerzame ervaring. Aan elk idee hangt op het Ministerie van Financien een prijskaartje, dat wisten we, maar ze werden nu wel erg zichtbaar. Eind goed, al goed - maar het blijft jammer dat een fundamenteler herbezinning op het belastingstelsel al zoveel eerder was gesneuveld.

Zo eindigde 2015 met gemengde gevoelens, en met een omineus warme Kerstmis. Dreaming of a White Christmas, dat wel. Er is nog veel te doen. Volgend jaar verder.