Geen vredige kerst

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op maandag 28 december 2015, 11:34.

Op tweede Kerstdag betoogde ik met honderden anderen voor vrede in Zuidoost Turkije. De mensen daar hebben bepaald geen vredige Kerst achter de rug. De beelden zijn hartverscheurend en de verhalen over kinderen die omkomen al net zo erg. Lees hieronder de tekst die ik uitsprak op het Museumplein in Amsterdam onder het motto: ‘Vrede in Turkije. Nu!’

Wat is er logischer dan met Kerstmis te demonstreren voor de vrede? En wat is het vandaag hard nodig om te demonstreren voor de vrede. Vrede in het Midden Oosten, vrede in Turkije. Namens de SP heb ik aan de minister van Buitenlandse Zaken gevraagd om bij Turkije aan te dringen op een onmiddellijk staakt het vuren; te respecteren door alle strijdende partijen.

Volgens berichten zijn er inmiddels honderden doden gevallen bij de confrontatie tussen leger en PKK; veel slachtoffers zijn burgers; woonwijken zijn omsingeld en huizen worden platgewalst.

Alleen een onmiddellijk staakt het vuren kan voorkomen dat het geweld verder escaleert. Nederland en de Europese Unie moeten dat als eerste en belangrijkste eis stellen. De wapens moeten zwijgen; strijdende partijen moeten naar de onderhandelingstafel.

De oorlogsretoriek van premier Davutoglu liegt er niet om; er wordt openlijk gesproken over het vernietigen van de Koerden. Met luchtaanvallen en de inzet van tanks lijkt het ook niet te gaan om conflictbeheersing. Met de inzet van 10.000 militairen heeft de Turkse regering een oorlogsverklaring afgegeven. Een NAVO lid dat op eigen grondgebied een oorlog begint, verdient niet langer de hulp van de NAVO. Nederland moet de NAVO oproepen om het Turkse leger geen rugdekking meer te geven.

De Turkse regering heeft willens en wetens aangestuurd op deze escalatie van geweld. Ze is geschrokken van de verkiezingsuitslag waarbij de HDP veel steun behaalde. Met het provoceren van geweld kan Erdogan zich weer de sterke man van Turkije tonen. In werkelijkheid is Erdogan een gevaar voor Turkije en voor de hele regio. Voor het Turkije van Erdogan is geen plaats in de Europese Unie. Zolang Erdogan met geweld blijft regeren moeten er geen nieuwe stappen worden gezet in het toetredingsproces met de EU.

Turkije speelt een belangrijke rol bij de opvang van vluchtelingen uit Syrië en daarvoor verdient ze dank. Turkije weigert echter het vluchtelingenverdrag te tekenen en vluchtelingen de status te geven die ze nodig hebben. De EU moet zich niet langer laten chanteren door Turkije met het dreigement dat vluchtelingen worden doorgestuurd naar het noorden. Voor goede opvang in Turkije mogen we best wat over hebben maar Turkije krijgt daar niet het lidmaatschap van de EU voor terug. Wij doen niet aan koehandel: niet over de rug van de vluchtelingen en niet over de rug van de Koerden.

Laat Turkije eerst de bondgenoot worden die het zegt te zijn. Turkije moet optreden tegen de levering van wapens en strijders voor de oorlog in Syrie. Turkije moet optreden tegen de illegale handel in olie van ISIS. Turkije moet optreden tegen ISIS strijders die zelfs in Turkije aanslagen plegen.Turkije vraagt van alles aan de EU en de NAVO; Nu is het tijd dat Turkije zelf gaat leveren.

U staat hier net als ik op tweede kerstdag. Veel liever troffen we voorbereidingen voor het kerstdiner van vanavond. De mensen in Zuidoost Turkije rekenen echter op onze solidariteit en daarom zijn we hier. En we zullen hier terugkomen als er niets veranderd in Turkije. Net zolang totdat ook daar de vrede uitbreekt.

(Deze tekst sprak ik uit op 26 december 2015 bij de vredesdemonstratie op het Museumplein in Amsterdam