Demonstratie tegen geweld in Turkije

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op donderdag 24 december 2015, 0:15.

Op tweede kerstdag, aanstaande zaterdag, is er een demonstratie in Amsterdam tegen het geweld in Turkije. Die demonstratie is hard nodig en ik roep jullie op om net als ik ernaar toe te gaan. De berichten over de inzet van het Turkse leger in Zuidoost-Turkije zijn dramatisch. Hele woonwijken worden met de grond gelijkgemaakt en Silopi wordt belegerd door tanks. Mensen zitten al een week in de schuilkelders, vaak zonder eten en drinken. Een humanitaire ramp dreigt. Onafhankelijke waarnemers kunnen het gebied niet in. Alleen een onmiddellijk staakt-het-vuren dat door alle strijdende partijen wordt gerespecteerd kan voorkomen dat hier een massaal bloedbad ontstaat. Ik heb de minister van Buitenlandse Zaken opgeroepen om onmiddellijk in actie te komen. Lees hieronder mijn vragen:

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘Situatie in Zuidoost-Turkije is dramatisch’?
  • 2. 
    Is het juist dat hele wijken in de Turkse plaats Silopi door het leger met de grond gelijkgemaakt zijn en dat inwoners soms al meer dan een week in schuilplaatsen wachten totdat het geweld luwt? Dreigt hier een humanitaire ramp?
  • 3. 
    Kloppen de berichten dat Turkse troepen afgelopen week minstens 110 vermeende PKK-strijders in Silopi en Cizre hebben gedood? Indien neen, wat zijn dan de feiten?
  • 4. 
    Is het juist dat de Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft bezworen door te gaan met de militaire acties tegen Koerdische wijken tot alle ‘terreurhaarden’ zijn opgeruimd?
  • 5. 
    Is er naar uw oordeel sprake van proportioneel militair optreden door het Turkse leger?
  • 6. 
    Deelt u de opvatting dat tot een onmiddellijk staakt-het-vuren voor alle strijdende partijen in Zuidoost-Turkije moet worden opgeroepen? Bent u bereid daar bilateraal en in EU-verband op aan te dringen?
  • 7. 
    Komt er uit het door het geweld getroffen gebied naar uw oordeel betrouwbare informatie van onafhankelijke journalisten en andere waarnemers? Indien neen, bent u bereid aan te dringen op het toelaten van onafhankelijke journalisten en waarnemers?