Warme ontvangst voor ‘Surinamers in de polder’

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op maandag 21 december 2015, 21:44.

Donita is één van de hoofdpersonen in mijn boek

Gisteren had ik de eerste presentatie van mijn boek ‘Surinamers in de polder.’ Bij de Javaanse vereniging Bangsa Jawa mocht ik op de themamiddag Vrouwen Power vertellen over de powervrouwen in mijn boek. Van de vijftien hoofdpersonen zijn er zeven vrouw en dat zijn stuk voor stuk sterke vrouwen. Ik licht dat kort toe. Noraly Beyer vertelt in mijn boek hoe ze vluchtte na de Decembermoorden, maar in Nederland met journalistiek werk de strijd om de waarheid voortzette. Sylvana Simons gaat in op haar verzet tegen de gemeente Amsterdam die haar onterecht als probleem in de kaartenbak had staan omdat ze alleenstaande Surinaamse moeder was. Nenita La Rose spreekt over haar werk voor het internationale netwerk van kindertelefoons en collega Kamerlid Tanja Jadnanansing over haar passie voor onderwijs. Jetty Mathurin blikt terug op haar valse start in Nederland, veroorzaakt door een discriminerende specialist die haar niet toeliet tot haar opleiding. Barryl Biekman licht haar promotieonderzoek naar competentiemanagement in het Caraïbisch gebied toe en Donita Singodikromo tenslotte, bekent hoe ze de pijn van het gepest door andere leerlingen op school, voor haar vader verborgen hield. Donita is overigens de enige vrouw die de titel recht doet: zij komt uit Almere, dus echt uit de polder.

Het werd een waar feest bij Bangsa Jawa want er waren meer presentaties en een muzikale afsluiting met dans en eten. De volgende presentaties zijn in Nijmegen; zaterdag 9 jan om 14.00 uur, Multidag, Hogendorpstraat 132 Groningen; zondag 10 jan om 16.30 literair Cafe New Orleans, Gelkingsestr 17 Den Haag: zondag 17 jan om 14.00 Stichting Federatie Eekta, Boylestraat 20 Rotterdam; 24 jan om 13.00 uur, trefcentrum Wi Masanga, Rauwenhoffstraat 39.

Alle thema’s uit mijn boek kunnen worden besproken. Ook moeilijke kwesties als discriminatie en racisme in Nederland, etnische verschillen in de Surinaams Nederlandse gemeenschap, de relatie tussen beide landen en de Decembermoorden kunnen aan de orde komen. Ik sta open voor de discussie. U ook?