Michiel Servaes - Werkbezoek Cuba

Met dank overgenomen van M. (Michiel) Servaes i, gepubliceerd op zondag 18 oktober 2015, 2:45.

Een bijzonder bezoek aan Cuba op een historisch moment. De Nederlandse ambassade in Havana heeft er voor gezorgd dat we ontzettend veel mensen te spreken krijgen: van parlementariërs en diverse ministeries tot de vakbond en het centrale comité van de communistische partij. Vanuit de hoofdstad ging de reis daarna dwars over het eiland naar de havenstad Santiago.

De hamvraag is of het land nu echt aan het veranderen is of niet. Mijn voorzichtige conclusie is dat het echt te vroeg is om daar een goed antwoord op te geven. Economisch gebeurt er zeker het een en ander met inmiddels zo'n 500.000 Cubanen in 'self employment' en meer ruimte voor buitenlandse investeerders. Ook de herstelde relatie met de VS wordt als een historische gebeurtenis gezien. Aan energie onder jonge creatievelingen ontbreekt het ook niet.

Maar op politiek terrein is het allemaal nog heel onzeker. Het één partij-stelsel staat niet ter discussie ("omdat de mensen dat niet willen") en op vragen over mensenrechten wordt ontwijkend gereageerd. Sowieso is het lastig discussiëren wanneer veel teruggebracht wordt tot quotes van Fidel, Che of Raoul en problemen steevast aan de boze buitenwereld (m.n. de Amerikaanse blokkade) toegeschreven worden.

Toch denk ik dat het beter is om mét de Cubanen te praten dan slechts over hen. Verandering maakt mensen ook onzeker en kost nou eenmaal tijd. Het bezoek bood een mooie inkijk en verdieping, maar de precieze beweging is nog lastig in te schatten op zo'n kruispunt in de tijd.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Michiel Servaes (PvdA)

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Michiel Servaes (PvdA)