Michiel Servaes - BNR Strafhof

Met dank overgenomen van M. (Michiel) Servaes i, gepubliceerd op donderdag 24 september 2015, 11:23.

Het Strafhof moet ook landen gaan vervolgen voor agressie, vindt een internationale meerderheid. Verschillende partijen in de Tweede Kamer zijn tegen omdat ze het begrip agressie te vaag vinden.

Michiel Servaes, Tweede Kamerlid voor de PvdA, noemt het een blamage als Nederland zich tegen deze uitbreiding van het Internationale Strafhof (ICC) zou uitspreken. “Toen het strafhof eind jaren negentig werd opgericht, werd een aantal misdaden in het Statuut van Rome opgenomen; genocide, misdaden tegen de menselijkheid en agressie. Het was altijd al de bedoeling dat het Strafhof ook over agressie recht zou spreken.”

Om te voorkomen dat er over het begrip agressie misstanden zouden ontstaan, werd toen bedacht de tijd te nemen om te formuleren wanneer het toepasbaar is, zegt Servaes. “Dat is gebeurd en in 2010 is er in Kampala in Afrika een overeenstemming bereikt. Met unanimiteit hebben toen alle lidstaten van het Strafhof besloten om met de gekozen definitie in te stemmen. Het zou heel laat zijn om ruim vijftien jaar na oprichting van het Strafhof en vijf jaar nadat alle landen het hierover eens zijn geworden, alsnog je vinger op te steken en te zeggen: ik weet het niet zo zeker.”

Luister hier de uitzending terug.