Alleen schone investeringen hebben toekomst na Parijs - Hoofdinhoud
D66 is blij dat er na jaren onderhandelen eindelijk een nieuw internationaal klimaatakkoord ligt. Na twee weken onderhandelen en een reeks moeilijke compromissen, ook voor Europa en Nederland, hebben alle landen in de wereld vanmorgen een belangrijk nieuw klimaatakkoord bereikt. D66-Europarlementarier Gerben-Jan Gerbrandy en Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven, beiden aanwezig in Parijs, reageren op het bereikte akkoord.
Gerbrandy, lid van de COP21-delegatie van het Europees Parlement:
"Na jaren keihard onderhandelen hebben we eindelijk een stevig klimaatakkoord in handen. De wereld heeft besloten in alle landen klimaatverandering aan te pakken. Regeringen zullen handelen om ruim onder de 2 gradengrens te blijven. Een nieuwe weg is ingeslagen. Dit akkoord biedt de cruciale garantie voor investeerders dat alleen schone investeringen nog toekomst hebben."
"Landen, het bedrijfsleven, én wij allen als individuen moeten nu aan de slag met het implementeren van het klimaatakkoord. Alleen concrete maatregelen van nationale regeringen en nieuwe investeringsprioriteiten kunnen de afspraken omzetten in echte emissiereducties."
Van Veldhoven:
"Vandaag kunnen we vieren dat er een historisch akkoord is afgesloten, maar het echte werk begint morgen. De woorden moeten worden omgezet in daden. Nederland heeft al een concrete eerste stap gezet doordat wij alle kolencentrales gaan sluiten. We laten zien dat we niet alleen naar andere landen wijzen, maar ook zelf boter bij de vis doen. Dat is winst voor het klimaat en voor onze gezondheid."
De hoofdpunten uit het bereikte klimaatakkoord zijn:
Nationale klimaatplannen (de INDCs) dekken 95% van de wereldwijde emissies) worden geformaliseerd.
Een bindend mechanisme voor het ophogen van klimaatambities treedt elke vijf jaar in werking. Een eerste meer vrijblijvende update van nationale klimaatplannen vindt al plaats in 2018, voor het inwerkingtreden van het akkoord.
Er is afgesproken klimaatverandering ver onder twee graden temperatuurstijging te houden. Ook de grens van anderhalve graad wordt opgenomen als richtlijn dankzij druk van kleine eilandstaten.
Rijkere landen zullen na 2020 meer dan $100 miljard blijven besteden aan klimaatfinanciering voor duurzame projecten in ontwikkelingslanden. Voor 2025 moet er een nieuw financieringsdoel worden vastgelegd.