Opslag passagiersgegevens is fopspeen in plaats van veiligheid

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op donderdag 10 december 2015.

D66 heeft tegen het akkoord gestemd tussen Parlement, Raad en Commissie over het opslaan van passagiersgegevens (PNR). Het voorstel levert geen extra veiligheid op maar wel forse inperking van burgerrechten en het kost de nationale overheden miljoenen euro’s. D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld: “Nationale veiligheidsdiensten mogen ongebreideld informatie opslaan maar het verplicht delen van de analyses daarvan is geweigerd door de lidstaten. D66 had kunnen instemmen met een gebalanceerd voorstel van doelgericht informatie opslaan, bescherming van burgerrechten en verplichte informatiedeling. Het voorstel dat nu voor ligt is een fopspeen en biedt geen extra veiligheid.”

Gebrek aan samenwerking

D66 vindt het onbegrijpelijk dat het CDA de mond vol heeft over harde aanpak van terreur en criminaliteit maar een grensoverschrijdende aanpak niet steunt. “Criminelen en terroristen werken naadloos samen over de grens. Daarom wil D66 dat nationale politie- en veiligheidsdiensten ook samenwerken over de grenzen. Na elke aanslag blijkt weer dat informatie beschikbaar was, maar niet gedeeld werd. Nationale overheidsdiensten moeten van hun nationale eilandjes afkomen en informatie met elkaar delen”, aldus In ’t Veld.

Symboolpolitiek

In het voorstel zijn nu ook intra-EU vluchten opgenomen, terwijl de meeste reizigers helemaal niet per vliegtuig reizen binnen Europa. In ’t Veld: “Na elke aanslag doen de lidstaten aan symboolpolitiek. In plaats van de terechte angst van mensen te onderkennen en met effectieve maatregelen te komen, gebruiken ze dit om met nog ingrijpendere maatregelen te komen. Het is een rookgordijn om het eigen falen te verdoezelen. D66 is zeer teleurgesteld dat het Nederlandse kabinet en de Nederlandse coalitiepartijen PvdA en VVD een draai hebben gemaakt en deze symboolmaatregelen steunen.”