Drukke Herdenking Decembermoorden

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op woensdag 9 december 2015, 16:49.

De herdenking van de Decembermoorden in 1982 in Suriname werd gisteren voor het eerst in het stadhuis van Amsterdam gehouden. De belangstelling was groter dan ooit. Ruim 150 mensen woonden de herdenking bij. Naast prominente Surinaamse sprekers als topadvocaat Gerard Spong voerden ook SP-wethouder Arjan Vliegenthart en ik het woord.

Zowel Arjan als ik citeerden in onze toespraken een belangrijke zin uit het Surinaamse volkslied: ‘recht en waarheid maken vrij.’ Naar onze opvatting is er in Suriname over de Decembermoorden nooit recht gesproken en ook geen waarheid gevonden. Arjan verwees naar de grote Surinaams Nederlandse bevolking in de hoofdstad, met daaronder ook veel nabestaanden van de moorden, die recht hebben op de waarheid en berechting. Volgens mij is het daarom van groot belang dat het Surinaamse Hof van Justitie heeft besloten dat het proces rond de Decembermoorden wordt hervat. In dat proces moet de hoofdverdachte en huidige president van Suriname Desi Bouterse zich verantwoorden voor de moord op vijftien tegenstanders van zijn regime begin jaren 80.

Ik presenteerde tijdens de herdenking mijn boek ‘Surinamers in de polder’ dat gebaseerd is op vijftien indringende gesprekken met Surinaamse Nederlanders. De Decembermoorden lopen als een rode draad door het boek. De organisator van de herdenking, Romeo Hoost, tevens één van de geïnterviewden uit het boek, kreeg bij deze gelegenheid het eerste exemplaar van mij overhandigd.

Ik benadrukte dat het boek over veel meer gaat dan alleen de Decembermoorden. In de gesprekken gaan we terug tot de koloniale tijd en komen we uit in het Suriname en Nederland van nu. In de jaren ‘70 waren er ook veel protesten tegen de komst van Surinaamse migranten, net zoals er nu protesten zijn tegen de komst van vluchtelingen uit Syrië. Het boek zal worden besproken op bijeenkomsten in de grote steden, onder meer op 20 december bij de vereniging Bangsa Jawa in Amsterdam Zuid Oost. Het boek is te bestellen bij de boekhandel of via internet.