Extra impuls voor burgerhulpverleners

Met dank overgenomen van L.A. (Leendert) de Lange i, gepubliceerd op donderdag 3 december 2015, 2:47.

Het amendement dat op initiatief van de VVD samen met de PvdA is ingediend om te zorgen dat er in Nederland meer burgerhulpverleners komen, is vandaag door de Tweede Kamer aangenomen. Burgerhulpverleners kunnen vaak eerder ter plaatse zijn. In afwachting van de ambulance kunnen zij alvast beginnen met reanimeren, waardoor de kans op overleven bij een hartinfarct aanzienlijk wordt vergroot.

Eerder deze week maakte ook onderzoek van de Hartstichting pijnlijk duidelijk hoe nodig dit amendement is. Uit hun onderzoek blijkt dat twee miljoen Nederlanders kunnen reanimeren, maar minder dan 100.000 mensen zich hebben aangemeld bij een van de oproepsystemen Hartveilig Wonen en Hartslag Nu, dat gekoppeld is aan de meldkamer. 230 plaatsen in Nederland hebben zelfs helemaal geen burgerhulpverleners.

Reanimatie en behandeling met een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Door de juiste hulp te bieden: 112 bellen, starten met reanimeren en een AED inzetten, kunnen jaarlijks 2500 levens worden gered. Nederland startte als eerste land wereldwijd met het oproepen van burgerhulpverleners. “Het is fantastisch dat met extra geld dit nu landelijk kan worden uitgerold en we daarmee dagelijks leven redden”, aldus Leendert de Lange.