D66′er Marietje Schaake reageert op Turkije-uitspraak Europees mensenrechtenhof

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op dinsdag 1 december 2015, 2:02.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft vandaag unaniem geoordeeld dat Turkije de vrijheid van meningsuiting van drie Turkse academici geschonden heeft, door tussen mei 2008 en oktober 2010 de toegang tot Youtube te blokkeren. D66-Europarlementariër Marietje Schaake ziet de uitspraak als een bevestiging van de door D66 regelmatig geuite zorgen over de inperking van de Turkse rechtsstaat. “Deze unanieme uitspraak komt op een doorslaggevend moment en moet een duidelijk signaal afgeven aan vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans, die zich blind lijkt te staren op het sluiten van een deal met Erdogan over het indammen van de vluchtelingenstromen naar Europa. Europese politieke leiders kunnen niet stil blijven over mensenrechtenschendingen in Turkije”, aldus Schaake

Schaake: “Het Hof maakt duidelijk dat een algeheel verbod op Youtube een duidelijke schending is van het recht om informatie te ontvangen en te verzenden. Dat recht is een essentieel onderdeel van de vrijheid van meningsuiting in dit digitale tijdperk. De uitspraak geeft een duidelijk signaal af dat Turkije zich in de eigen voet schiet door het aannemen van onevenredige wetten en praktijken die het blokkeren van complete Internetsites mogelijk maken.”

Youtube

Het Hof merkte ook op dat Youtube een bijzonder belangrijk medium is, omdat het burgerjournalisten in staat stelt informatie over politieke en sociale zaken te verspreiden die anders niet gedeeld wordt. Schaake: “Nooit was dit meer waar dan vandaag. Met toenemende censuur en intimidatie van journalisten in Turkije worden digitale media steeds belangrijke alternatieven om een ander geluid te laten horen.” D66 is uitgesproken kritisch over de mensenrechtensituatie in Turkije.

Voorwaarden voor toetreding

Schaake benadrukt dat onbeperkte toegang tot open Internet een belangrijk onderdeel is van de Kopenhagencriteria, de voorwaarden voor toetreding voor kandidaat-lidstaten van de EU. Schaake: “Digitale vrijheden zijn verankerd in de standaarden voor de bescherming van mensenrechten en vrijheden. Ze moeten ook gerespecteerd en omarmd worden door landen die EU-lidmaatschap nastreven. Helaas staan ook de traditionele mensenrechten onder druk in Turkije, waar momenteel tientallen journalisten zijn gearresteerd.”

Op verzoek van de Europese liberale fractie (ALDE) zullen de Commissie en de Raad morgen om 15:00 in het Europees Parlement debatteren over de deal met Turkije.

Zie ook over Turkije:

10-11 D66: ondermijnen Turkse rechtsstaat en meningsuiting grote zorg voor Europa

19-10 Media (Radio 1, WNL op zaterdag) - Marietje Schaake over Turkije en de vluchtelingencrisis

29-06 D66 veroordeelt aanval Turkse politie op deelnemers Gay Pride

05-10 EU-leiders moeten Erdogan aanspreken op vrijheden en geweld in Turkije

08-06 D66: uitslag Turkse verkiezingen kans om EU-Turkije relaties te verbeteren

21-05 D66: rechtsstaat en fundamentele vrijheden prioriteit in relatie EU-Turkije

11-05 D66: Turkije moet autoritaire hervormingen terug draaien om belangrijke EU-partner blijven

22-04 MEPs: We must defend all those standing on the front-line for free speech in Turkey

31-03 MEP responds to acquittal 236 suspects in Balyoz/Sledgehammer case

25-03 Parliamentary Questions on the Turkish internet bill

27-01 Amendments to 2014 Progress Report on Turkey

25-01 Turkse regering moet fundamentele rechten en democratie respecteren

Tags: blokkade, Buitenlandse Zaken, censuur, EHRM, mensenrechten, rechtsstaat, Turkije, Vrijheid van Meningsuiting

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: