D66: Sterk Europol belangrijk in strijd criminaliteit en terreur

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op maandag 30 november 2015.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld is blij dat er een akkoord is over een nieuw mandaat voor het Europese politieagentschap Europol. Na ruim een jaar onderhandelen met de Raad en de Commissie heeft het Parlement een akkoord bereikt. Het nieuwe voorstel bevat een aantal hervormingen om zowel het werk van Europol als de controle daarop te versterken. Zo zal er meer informatie worden uitgewisseld tussen de lidstaten en Europol, en zijn er afspraken gemaakt over de inzet van gemeenschappelijke onderzoeksteams uit verschillende lidstaten bij grensoverschrijdende zaken.

In 't Veld: "In de strijd tegen terreur en criminaliteit zien we telkens dat lidstaten informatie niet delen. Het is belangrijk dat er nu afspraken worden gemaakt die lidstaten verplichten belangrijke informatie te delen met Europol."

Stevige privacy- en gegevensbescherming

In het akkoord zijn ook garanties opgenomen voor privacy en gegevensbescherming. Naast betere parlementaire controle krijgt ook de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming meer inzicht in de werkzaamheden van Europol. Dankzij de Europese liberale fractie (ALDE) krijgt het Parlement daarnaast meer inspraak in de benoeming van de directeur van het agentschap.

"Een sterk Europol is belangrijk in de strijd tegen grensoverschrijdende misdaad en terrorisme, maar wel binnen duidelijke wettelijke kaders. Het is goed dat de parlementaire controle verstevigd wordt en dat er voorwaarden gesteld worden aan het overdragen van gegevens aan derden", aldus In 't Veld.

Om 18:00 vanavond stemt de commissie voor Burgerlijke Vrijheden (LIBE) over het voorstel. Donderdag is in Denemarken het referendum over deelname aan het gemeenschappelijke Europese justitie- en politiebeleid, waar Europol een belangrijk deel van uitmaakt.