Schriftelijke vragen over financiering van kwaliteitsregister in de zorg

Met dank overgenomen van L.A. (Leendert) de Lange i, gepubliceerd op donderdag 12 november 2015, 2:40.

Naar aanleiding van het artikel 'Kwaliteitsregister Zorg op losse schroeven' uit het Financieel Dagblad heb ik schriftelijke vragen ingediend over de financiering van het kwaliteitsregister in de zorg.

Vragen van het lid De Lange (VVD) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de financiering van het kwaliteitsregister in de zorg (11 november 2015)

  • 1. 
    1. Heeft u kennisgenomen van het bericht ‘Kwaliteitsregister zorg op losse schroeven’ in het FD van 9 november jl.?
  • 2. 
    2. Wat is uw reactie op het bericht dat de stichting DICA nog niet zeker is van financiering voor een derde van de kwaliteitsregistraties voor 2016?
  • 3. 
    3. Deelt u de mening dat de registraties essentieel zijn voor patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars om informatie te krijgen over de kwaliteit van zorg en de mogelijkheid om behandelingen met elkaar te kunnen vergelijken?
  • 4. 
    4. Welke kans is er dat de betrokken partijen er samen niet tijdig uitkomen en de kwaliteitsregistraties in 2016 mogelijk geen doorgang vinden? Wat heeft dit voor nadelige gevolgen?
  • 5. 
    5. Bent u bereid om met alle betrokken partijen in gesprek te gaan over de manier waarop de registraties kunnen worden gefinancierd, al dan niet door deze op te nemen in de reguliere ziekenhuisfinanciering? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 6. 
    6. Op welke manier kan de kwaliteitsinformatie voor patiënten op www.kiesbeter.nl vollediger, toegankelijker en helderder worden gemaakt? Wat is uw oordeel over de constatering vanuit het Kwaliteitsinstituut dat op dit moment slechts ‘een gelimiteerd aantal behandelingen’ met elkaar kunnen worden vergeleken? In welke mate kan het Kwaliteitsinstituut doorzettingsmacht gebruiken om de kwaliteitsinformatie nog beter te ontsluiten voor alle behandelingen in de zorg?
  • 7. 
    7. Wat is uw reactie op de oproep om ‘afspraken te maken over de aard en omvang van de registraties die wij in Nederland nodig hebben, de kwaliteit en de bekostiging van deze registraties’? Welke mogelijkheden zijn er om de verschillende kwaliteitsregistraties meer te stroomlijnen, zodat de gegevens beter met elkaar te vergelijken zijn en de administratieve last afneemt? Welke rol kan het Kwaliteitsinstituut hierin vervullen?