D66 blij met eerste stap naar Europese kieslijsten

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 11 november 2015.

Vandaag heeft een grote meerderheid Europees Parlement een eerste stap gezet om bij Europese verkiezingen Europese kieslijsten in te voeren. Het voorstel is onderdeel van het hervormen van de Europese verkiezingen, waarop het Parlement het recht tot initiatief heeft. De Europese lijsstrekkers, de zgn. spitzenkandidaten, zullen de Europese lijsten aanvoeren, en daarmee kunnen Europeanen de voorzitter van de Europese Commissie kiezen. Als de Raad het voorstel steunt kunnen alle Europeanen vanaf 2019 twee keer hun stem uitbrengen; op een Europese én op een nationale kandidaat.

"D66 pleit al jaren voor Europese kieslijsten. Als er in jouw land geen liberale partij is, dan heb je straks wel de mogelijkheid om op een kandidaat van de Europese liberale lijst te stemmen. Stel dat Tsipras, Schulz, Le Pen, Merkel of Verhofstadt op een Europese lijst zouden staan, dan maakt het niet meer uit in welk land je woont. Iedere Europeaan kan op een van hen stemmen. Ik hoop dat de regeringsleiders net zo vooruitstrevend als het Parlement durven te zijn en het Parlement steunt", aldus D66-Europarlementarier Sophie in 't Veld.

In de Tweede Kamer heeft D66'er Fatma Koşer Kaya de motie van de VVD ondertekend die het kabinet oproept eerst in debat te gaan met de Tweede Kamer, alvorens een standpunt in te nemen op het hervormen van de Europese verkiezingen.