D66 wil openbaarheid eisen Cameron

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 10 november 2015.

D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven en D66-Europarlementarier Sophie in 't Veld willen dat de eisen van Cameron openbaar gemaakt worden. Vandaag is er een brief gestuurd naar Tusk over de inzet van Cameron voor het Brits referendum, met een verdere uitwerking van de punten die Cameron in zijn speech presenteerde. "De focus ligt nu volledig op wat de Britten willen, terwijl de discussie veel breder is dan dat. Dit gaat ons allemaal aan, elke Europeaan. D66 wil dat de toekomst van Europa onderdeel is van een openbaar debat. Dit is niet iets wat de regeringsleiders achter gesloten deuren kunnen aftikken", aldus de D66'ers.

Geen keuzemenu

Vandaag zal Verhoeven aan Koenders vragen de brief die verstuurd is naar de regeringsleiders openbaar te maken. Verhoeven: "Natuurlijk wil D66 dat de Britten in de EU blijven. Maar de Europese Unie is geen keuzemenu, waar je à la carte kan kiezen wat je wel of niet wil. De komende tijd moet er een open en transparante discussie gevoerd worden. We willen geen achterkamertjesdeal waar we alleen ja of nee tegen kunnen zeggen."

Debat Europees Parlement

In december komt Cameron op verzoek van de Europese liberale fractie (ALDE) naar het Europees Parlement voor een debat over de Britse inzet. "De Britse eisen moeten zo snel mogelijk openbaar zodat de discussie in heel Europa gevoerd kan worden. Zo kunnen we de inbreng van alle Europeanen mee nemen in de Europese politieke arena", aldus In 't Veld.