Weblog november 2015

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 9 november 2015.

In het herfstreces ben ik van 22 tot 27 oktober op uitnodiging van de stichting Dierenbescherming Curaçao naar de Cariben geweest. Op een door hen georganiseerd benefiet galadiner heb ik gesproken over de verstoorde relatie tussen mens en dier.

Ik heb deze kans gegrepen om aan te geven wat voor fikse verbeteringen Curaçao nog moet ondernemen om diervriendelijker te worden. Want naast de enorme zwerfdierenproblematiek die Curaçao kent kun je er bijvoorbeeld alleen maar eieren uit legbatterijen kopen en staat het eten van vlees, de jacht, het leed van veel rashonden die op uiterlijke kenmerken zijn doorgefokt en het doen van dierproeven nog niet echt op de agenda. Veel van de aanwezige gasten kwamen na afloop naar me toe om verder van gedachten te wisselen. Het was een inspirerende avond waar ik veel warme contacten heb opgedaan met bevlogen dierenbeschermers.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme
 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Met Gregory Berry, voorzitter van de stichting Dierenbescherming Curaçao

Ook heb ik veel gesprekken gevoerd met verschillende dieren- en natuurbeschermingsorganisaties, waaronder Friends of the Earth, Curaçao Animal Rights Foundation en DCNA (Dutch Caribean Nature Alliance). Onderwerp van gesprek met Friends of the Earth was onder andere de op het eiland aanwezige olieraffinaderij Isla (voorheen Shell) en zijn impact op het milieu en de volksgezondheid. Shell heeft nog steeds geen verantwoordelijkheid genomen ten aanzien van de schade die de raffinaderij al die jaren heeft veroorzaakt.

Tevens heb ik een bezoek gebracht aan het dierenasiel in Willemstad. De financiering en daarmee het voortbestaan van deze broodnodige dierenopvang loopt gevaar en dat zou een ramp zijn voor de vele honden en katten die hier worden opgevangen. In een gesprek met de gouverneur, mevrouw George-Wout, heb ik deze problematiek besproken. Zij was positief over het idee om een mobiele dierenkliniek op te zetten om honden in de wijken te kunnen steriliseren of castreren.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Op gesprek bij de gouverneur, mevrouw George-Wout

Ik heb ook mensen van de Wild Donkeys en de Donkey Sanctuary op Bonaire gesproken om me ter plaatse te verdiepen in de situatie van de ezels die hier leven sinds zij met de Spanjaarden in de 16de eeuw naar het eiland kwamen. Ik heb diverse keren Kamervragen gesteld over de situatie van de ezels op Bonaire. De meningen over wat een goede aanpak is zijn erg verdeeld tussen verschillende dierenbeschermers en ik heb me door de verschillende organisaties goed laten informeren. Over twee zaken lijken ze het eens te zijn: de ezels dienen weer toegang te krijgen tot oude (nu nog afgesloten) waterbronnen en de dieren moeten beter beschermd worden tegen het verkeer op het eiland.

Na het reces heb ik gelijk Kamervragen gesteld aan onze minister-president en onze minister van Buitenlandse Zaken over Chinese panda’s. Nederland heeft namelijk twee panda’s ‘cadeau’ of eigenlijk te huur gekregen van China, naar aanleiding van een handelsmissie tussen Nederland en China. Het uitwisselen van deze kwetsbare en zeldzame dieren om ze vervolgens tentoon te stellen in een Nederlandse dierentuin, is niet meer van deze tijd en zou al helemaal geen onderdeel moeten zijn van een handelsmissie naar een land waar op grote schaal mensen- en dierenrechten worden geschonden. China ‘leent’ panda’s aan landen uit waarmee zij een nauwere band wil hebben. Het zou ons kabinet sieren als zij mensenrechten en dierenwelzijn verkiezen boven handel. Daarnaast vind ik dat een minister-president en een minister van Buitenlandse Zaken zich bezig zouden moeten houden met belangrijkere zaken dan het verkrijgen van pandaberen voor het commercieel gewin van een dierentuin.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Vorige week heeft de Wereldgezondheidsorganisatie bewerkt vlees, zoals bacon, ham, hot dogs en hamburgers, toegevoegd aan de lijst van kankerverwekkende stoffen. Hieruit blijkt dus maar weer dat het niet alleen voor de dieren en het milieu verstandig is om minder vlees te consumeren, maar ook voor je eigen gezondheid!

Als afsluiter deel ik ook nog graag dit leuke nieuwtje met jullie over een Britse voetbalclub die zijn fans uitsluitend vegan snacks serveert.

Tot de volgende keer!

Hartelijke groet,

Marianne