Weblog week 43 - 2015

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op dinsdag 3 november 2015.

Op 4 oktober vonden de landelijke verkiezingen plaats in Portugal. En Portugese Partij voor de Dieren PAN heeft een zetel in het nationale parlement gewonnen! Ruim 74.000 Portugezen hebben op PAN gestemd. André Silva is hiermee gekozen tot deputado. PAN is hiermee de tweede politieke partij ter wereld die primair opkomt voor dieren, natuur en milieu met een vertegenwoordiger in het nationale parlement. Met dit succes wordt een sterk signaal afgegeven naar traditionele politieke partijen: verandering is hard nodig. De uitslag illustreert de groei van de wereldwijde beweging van mensen die behoefte hebben aan een politieke stroming die niet de korte termijn belangen van de mens centraal stelt, maar de planeet en daarmee ál haar bewoners.

Om onze zusterpartij te steunen had ik een supportvideo voor PAN gemaakt.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

André Silva gekozen tot parlementslid voor PAN

Zaterdag 10 oktober werd er in verschillende grote steden in Europa gedemonstreerd tegen het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP. Bij de manifestatie in Amsterdam waren ruim 7.000 mensen aanwezig, waaronder ook veel leden van de Partij voor de Dieren. Het was geweldig om te zien dat zoveel partijleden naar de manifestatie zijn gekomen om alarm te slaan tegen TTIP. We hebben hiermee een duidelijk signaal afgegeven!

Ik heb het woord mogen voeren tijdens de manifestatie in mijn protestjurk tegen TTIP. De jurk die ik dit jaar op Prinsjesdag heb gedragen. Ik heb opgeroepen tot een referendum over TTIP en CETA, een soortgelijk vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada. TTIP en CETA bedreigen de democratie en geven de macht aan multinationals en lobbyisten. Deze vrijhandelsverdragen moeten er niet komen en zeker niet zonder eerst het volk te raadplegen via een referendum.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

TTIP demonstratie in Amsterdam. Voor meer foto’s klik hier.

Binnenkort wordt er door de Europese bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling vergaderd over de financiering van één van de grootste kippenfabrieken ter wereld, Myronivsky Hliboproduct (MHP) in Oekraïne met 85 miljoen euro. Nederland is medebestuurslid van de Europese Bank. In totaal heeft deze kippenfabriek de afgelopen jaren al een half miljard (!) euro aan Nederlandse en Europese steun gekregen.

Onze minister van Financiën heeft laten weten er geen bezwaar tegen te hebben om 85 miljoen euro aan Europees belastinggeld in deze megastal in Oekraïne te steken. Dit is ongehoord, aangezien de Tweede Kamer in 2012 heeft ingestemd met onze motie om op geen enkele wijze megastallen in het buitenland te financieren. Vorige week hebben we een nieuwe motie ingediend die eist dat de Nederlandse regering niet instemt met deze financiering. De motie heeft een ruime Kamermeerderheid gekregen!

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Hartelijke groet, Marianne