Europees Parlement hekelt lidstaten om Tax Rulings - Hoofdinhoud
Het was afgelopen week groot nieuws, Nederland kreeg een tik op de vingers om de afspraken die de belastingdienst maakte met Starbucks. Deze tax rulings zijn bedoeld om internationale bedrijven zekerheid te geven, maar worden in de praktijk ingezet om goedkeuring te krijgen voor gewaagde belastingconstructies. De Europese Commissie heeft nu bepaald dat er sprake was van illegale staatsteun. Nederland liet Starbucks miljoenen euro’s aan winst onbelast wegsluizen. Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met een voorstel om voortaan de gemaakte afspraken tussen EU lidstaten uit te wisselen. Het parlement wil dat er veel meer informatie wordt uitgewisseld dan er tot nu toe gedaan wordt.
PvdA Europarlementariër Paul Tang: ´De lidstaten hebben nog steeds de knop niet omgezet als het gaat om belastingontwijking. Ze beschermen hun eigen handeltje en willen zo weinig mogelijk pottenkijkers bij de belastingafspraken die ze met grote bedrijven maken.´
De Raad kiest voor een beperkte uitwisseling van informatie over tax rulings en houdt de Europese Commissie op afstand. Uit het recente verleden is gebleken dat Europees toezicht nodig is om te zorgen dat de Europese lidstaten ook echt samenwerken op het gebied van belastingen. De neiging is nu eenmaal groot om elkaar de loef af te steken en zo bedrijven naar hun land te halen.
´Het Europees Parlement laat met deze stemming zien dat ze weinig vertrouwen heeft in de aanpak die nu wordt gekozen. De Starbuckszaak staat niet op zichzelf, maar is een symptoom van een groot probleem. Wij vragen dan ook om een register van alle Europese belastingafspraken, beheerd en gecontroleerd door de Europese Commissie. Zelfs de Nederlandse belastingdienst moest toegeven dat ze ook het overzicht niet heeft van alle afspraken die er met multinationals zijn.´ aldus Tang.
Het zal nog even duren voordat de discussie rond belastingontwijking gaat liggen in Europa. Later dit jaar komt de Europese Commissie met uitspraken over Amazon in Luxemburg en Apple in Ierland, waar tax rulings mogelijk tot miljarden onterechte staatssteun hebben geleid.