Roerige tijden in Portugal

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op dinsdag 27 oktober 2015, 15:51.

Begin deze maand waren er verkiezingen in Portugal. Hoewel de centrumrechtse coalitie daarbij won, verloren de conservatieve partijen de absolute meerderheid in het parlement. De drie linkse partijen, samen groter dan het centrumrechtse blok, haalden een mooie verkiezingszege binnen. Zij willen een einde maken aan het bezuinigingsbeleid dat de afgelopen jaren gevoerd is, en uiten zware kritiek op de neoliberale koers die de EU momenteel vaart. De president van Portugal, Anibal Cavaco Silva, is als informateur aangesteld, maar heeft de formatie van een linkse regering momenteel geblokkeerd. Cavaco Silva zei dat dit “het slechtst denkbare moment voor een radicale verandering van onze democratische fundamenten” is. Een opmerkelijke uitspraak voor een informateur, zeker gezien er in Portugal volgens het IMF geen duurzaam herstel van de economie heeft plaatsgevonden. De vergelijking met de Griekse situatie werd door de media en social media al snel gemaakt, en op Twitter was #thisisacoup trending topic. Het is in mijn ogen inderdaad de vraag of de uitspraken van Cavaco Silva te rijmen zijn met onze democratische Europese normen. Daarom stelde ik de volgende vragen over de uitspraken van de Portugese president aan de minister van Buitenlandse Zaken:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht: “Eurozone crosses Rubicon as Portugal’s anti-euro Left banned from power”

1

Heeft u er kennis van genomen dat de president van Portugal, Anibal Cavaco Silva, de formatie van een linkse regering in Portugal heeft geblokkeerd, ondanks het feit dat de linkse partijen een overduidelijke verkiezingszege behaald hebben? Wat is daarover uw oordeel? (1)

2

Hoe oordeelt u over de volgende uitspraken van Anibal Cavaco Silva: “Dit is het slechtst denkbare moment voor een radicale verandering van onze democratische fundamenten” & “In veertig jaar democratie is geen enkele regering in Portugal ooit eerder afhankelijk geweest van de steun van anti-Europese krachten, dat wil zeggen: krachten die campagne hebben gevoerd om het Verdrag van Lissabon, het Begrotingspact en het Stabiliteits- en Groeipact af te schaffen, de monetaire unie op te heffen en tevens Portugal uit de eurozone te halen, naast de wens om de Navo te ontbinden”? (2)

3

Deelt u de mening van de Portugese president dat een linkse coalitie in Portugal “een radicale veranderingen van onze democratische fundamenten” zou impliceren? Kunt u uw antwoord toelichten?

4

Is het volgens u in overeenstemming met de Europese democratische normen dat een president, die is aangesteld om regering te formeren, zich op de bovenstaande wijze uitlaat over een verkiezingsuitslag, en er bovendien op aandringt dat de conservatieven als minderheid hun beleid zouden moeten doorzetten om Brussel en de financiële markten tevreden te stellen? Zo nee, welke stappen bent u bereid te nemen om er zorg voor te dragen dat het democratische proces in Portugal gewaarborgd wordt? (2)

5

Hoe hebben de bezuinigingen in Portugal volgens u uitgepakt voor de bevolking? Deelt u de mening van het IMF dat er geen duurzaam herstel van de economie in Portugal heeft plaatsgevonden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waar ligt dat volgens u aan? (3)

(1) http://www.rtlz.nl/algemeen/buitenland/portugal-isthisacoup

(2) http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11949701/AEP-Eurozone-crosses-Rubicon-as-Portugals-anti-euro-Left-banned-from-power.html

(3) http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11786694/Indebted-Portugal-is-still-the-problem-child-of-the-eurozone.html