Vragen over het claimen van de westmuur als onderdeel van de Al-Aqsa moskee door de Palestijnen

Met dank overgenomen van J.H. (Han) ten Broeke i, gepubliceerd op maandag 26 oktober 2015.

Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het claimen van de westmuur als onderdeel van de Al-Aqsa moskee door de Palestijnen (ingezonden 26 oktober 2015).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht “Palestinian proposal to UNESCO: Western Wall is part of al-Aqsa”? 1)

Vraag 2

Kunt u bevestigen dat zes Arabisch landen - te weten Algerije, Egypte, Tunesië, Marokko, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten - van plan waren om namens de Palestijnen een voorstel in te dienen binnen UNESCO, onder andere om de westmuur als onderdeel van de al-Aqsa moskee erkend te krijgen? Klopt het dat dit plan inmiddels is ingetrokken, maar dat nog wel een verzoek zal worden ingediend om het Graf van Rachel in Bethlehem en de Grot van de Patriarchen in Hebron erkend te krijgen als islamitische plaatsen? Hoe beoordeelt u deze verzoeken? Graag een toelichting.

Vraag 3

Klopt het dat de Directeur-Generaal van UNESCO, Irina Bokova, zich heeft uitgesproken tegen het verzoek om de westmuur als onderdeel van de al-Aqsa moskee erkend te krijgen? 2) Heeft zij haar reactie afgestemd met lidstaten, waaronder Nederland? Heeft haar uitspraak er (mede) toe geleid dat het verzoek wordt aangepast? Graag een toelichting.

Vraag 4

Welk standpunt gaat Nederland - als één van de leden van de Uitvoerende Raad van UNESCO - officieel ten aanzien van het uiteindelijke verzoek innemen, als daarin inderdaad wordt verzocht de hierboven genoemde plaatsen erkend te krijgen als islamitische plaatsen?

Vraag 5

Klopt het dat de kans groot is dat het uiteindelijke voorstel gaat worden aangenomen door de Uitvoerende Raad van UNESCO, doordat een meerderheid van de landen daarbinnen een Islamtische/Arabische achtergrond heeft? Zo ja, wat zijn de consequenties wanneer het voorstel inderdaad wordt aangenomen? Bent u voornemens in dat geval actie te ondernemen en zo ja, op welke wijze?

Vraag 6

Kunt u bevestigen dat de Palestijnen eveneens een veroordeling trachten los te krijgen van wat zij het schenden door Israël van de status quo ten aanzien van het toezicht op de heilige plaatsen in Jeruzalem noemen? Zo ja, hoe beoordeeld u deze poging?

Vraag 7

Bent u met de VVD van mening dat de status quo van de Heilige Plaatsen - en in het bijzonder de al-Haram al-Sharif/Tempelberg - boven alle twijfel verheven moet blijven? Bent u eveneens met de VVD van mening dat elke suggestie, van welke partij dan ook, die deze status quo verandert of kan veranderen zeer explosief kan uitwerken? Hoe beoordeelt u de bijdrage aan die status quo van de verschillende partijen: 1) Israëlische regering, 2) Jordaanse koning, 3) Palestijnse leiderschap?

Vraag 8

Hoe beoordeelt u zowel het voorstel over de westmuur als de poging een veroordeling los te krijgen in het licht van pogingen door de internationale gemeenschap om het vredesproces weer op de rails te krijgen? Bent u met de VVD van mening dat beide zaken hierop een contraproductieve uitwerking hebben? Graag een toelichting.

Vraag 9

Welke acties onderneemt Nederland momenteel, al dan niet in samenwerking met andere landen, om de huidige situatie te de-escaleren en het vredesproces weer op de rails te krijgen?