Nieuwe regering Canada biedt kans op beter handelsverdrag

Met dank overgenomen van A.M. (Agnes) Jongerius i, gepubliceerd op dinsdag 20 oktober 2015, 15:28.

De nieuwe progressieve Canadese regering is een uitgelezen kans om een beter handelsverdrag tussen Europa en Canada uit te werken. Met steun van de nieuwe premier Justin Trudeau kan een streep worden gezet door de dubieuze ISDS-tribunalen, die nu nog onderdeel zijn van het zogeheten CETA-verdrag.

Justin Trudeau slaagde er deze week verrassend in om in Canada de Conservatief Steven Harper na tien jaar van zijn troon te stoten. Dat betekent dat er na jaren van conservatief beleid een nieuwe, frisse wind in Canada gaat waaien.

Agnes Jongerius: ‘Dat er een nieuwe Canadese regering komt, biedt de kans om de fouten, die er in de tekst van CETA zitten, te corrigeren. Trudeau, de inkomende premier, is voor handelsverdragen, maar heeft aangegeven opnieuw naar de inhoud van de afspraken met Europa te willen kijken. Laten we dit moment met twee handen aanpakken om nog iets van de afspraken met Canada te maken en de private ISDS-tribunalen te schrappen.’

De onderhandelingen over het Canada-EU-handelsverdrag CETA zijn in feite afgerond. Het is nu aan het Europees Parlement en alle betrokken nationale parlementen, zoals de Tweede Kamer, om komend jaar hun oordeel over het resultaat van de onderhandelingen te geven. In die verdragstekst is nu vastgelegd, dat geschillen over investeringen via private ISDS-tribunalen kunnen worden beslecht. Net als bij de onderhandelingen met de VS over TTIP is dit een heet hangijzer, omdat het multinationals ruim baan geeft om exorbitante schadeclaims tegen overheden in te dienen.

Jongerius: ‘Een CETA met private ISDS-tribunalen kan niet op mijn steun rekenen en ook niet op die van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. Dit komt er in de praktijk op neer, dat, als we CETA niet aanpassen, het niet langs het Europees Parlement komt. Het is aan Eurocommissaris Malmström om te kiezen: of ze heropent de gesprekken met Canada over ISDS of er komt helemaal geen handelsdeal.’

Eurocommissaris Malmström, die namens de EU over handelsverdragen onderhandelt, heeft tot nu toe de boot afgehouden over aanpassingen in CETA. Maar met de komst van de nieuwe Canadese regering is er voldoende aanleiding om de onderhandelingen opnieuw te openen. Op die manier kan het CETA-verdrag dan ook een breekijzer zijn voor de TTIP-onderhandelingen, waar ook nog steeds de deur naar de omstreden ISDS-tribunalen wordt opengehouden. (persbericht 20 oktober 2015)