D66 verwelkomt besluit tegen belastingontwijking multinationals

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 21 oktober 2015.

Vandaag heeft Eurocommissaris Vestager bekend gemaakt dat verschillende lidstaten zich schuldig maken aan het verstrekken van staatssteun. Enkele nationale belastingregels waardoor multinationals belasting kunnen ontwijken zijn ongeldig verklaard. Als gevolg van het besluit zullen een aantal grote bedrijven, waaronder Starbucks en Fiat, miljoenen in ontweken belasting terug moeten betalen.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld verwelkomt het besluit van de Commissie. "Het voorbeeld van Starbucks geeft aan hoe belangrijk het is dat de Europese Commissie erop toe ziet dat belastinggeld goed wordt besteed. Belastinggeld moet worden gebruikt om ondernemerschap te bevorderen, economische groei te stimuleren en banen te creëren. In plaats daarvan is publiek geld in de zakken van multinationals beland."

Eenduidig Europees beleid

D66 pleit al langer voor een Europese aanpak van belastingontduiking- en ontwijking. "Lidstaten moeten lering trekken uit deze reeks onthullingen van schadelijke en illegale praktijken, en stoppen zich te verzetten tegen een gemeenschappelijk Europees beleid voor meer transparantie en gemeenschappelijke regels en standaarden. Dit zou de Europese economie als geheel ten goede komen", aldus In 't Veld.