Steun voor Verbeterplan Licht & Laser

Met dank overgenomen van L.A. (Leendert) de Lange i, gepubliceerd op donderdag 8 oktober 2015, 2:53.

Verkeerd gebruik van IPL (Intense Pulsed Light) kan ernstige verbrandingen en zelfs verminkingen tot gevolg hebben. Daarom heb ik samen met de PvdA het Verbeterplan Licht & Laser aangeboden aan minister Schippers. Tijdens het Algemeen Overleg Patiëntveiligheid heeft de minister aangegeven aan de slag te gaan met de punten uit het verbeterplan. De gedachte om net als bij laser de risicovolle IPL-behandelingen te zien als een voorbehouden handeling in het kader van de Wet BIG wordt gesteund. Zo kan het toezicht worden versterkt om dit soort paramedische behandelingen veilig te laten uitvoeren door vakbekwame professionals. Hier vindt u de inhoud van dit plan en een link naar de spreektekst van het algemeen overleg.

Verbeterplan:

maak lichtbehandeling (IPL) ook voorbehouden handeling (VVD/PvdA)

De afgelopen jaren zijn behandelingen in de cosmetische sector aan populariteit gegroeid. Helaas zijn er niet alleen succesverhalen. Dat het fout kan gaan in de cosmetische sector hebben we ook gezien. Dit heeft vaak ingrijpende consequenties voor de cliënt. Het gebruik van onveilige en slechte producten, zoals PIP-implantaten en permanente rimpelvullers, en brandwonden op de huid zijn slechts enkele voorbeelden van de risico’s van (niet-)operatieve ingrepen in de cosmetische sector.

De VVD en PvdA zijn blij dat de minister in samenwerking met de sector maatregelen neemt om het bewustzijn bij consumenten over de effecten en risico’s van behandelingen te vergroten, consumenten te beschermen middels wet- en regelgeving, en de sector verder te professionaliseren. Eén van de voorstellen is het aanmerken van laserbehandelingen als voorbehouden handeling onder de Wet BIG. Wat de VVD en PvdA betreft zetten we nog een extra stap. De apparatuur die wordt ingezet voor laser- en lichtbehandeling (Intense Pulsed Light (IPL)) kan een verandering van de huidcelstructuur teweeg brengen, die te vergelijken is met het snijden en prikken. Op dit moment valt dat als voorbehouden handelingen onder de Wet BIG. De VVD en PvdA willen dat dit ook geldt voor IPL-behandelingen. Het is zaak dat alle laser- en IPL-behandelingen worden uitgevoerd door een gediplomeerde professional. Hiermee voorkomen we dat mensen blootgesteld worden aan onveilige en slechte producten en het risico lopen op levenslange verminking. De partijen doen daarom een aantal concrete voorstellen:

  • 1. 
    Informatie begrijpelijk, vindbaar, betrouwbaar en bekend

Mensen moeten goed geïnformeerd een keuze kunnen maken of en waar ze een cosmetische ingreep willen ondergaan. De verantwoordelijkheid om goed geïnformeerd te beslissen over een behandeling ligt bij de consument, de sector en de Rijksoverheid. De VVD en PvdA pleiten voor één plek waar consumenten volledige, actuele en betrouwbare informatie vinden over alle cosmetische ingrepen met een puur esthetisch oogmerk. De website van de Rijksoverheid[1] is een goed begin. De website moet echter nog flink aan bekendheid winnen. VVD en PvdA roepen behandelaren in de cosmetische sector op consumenten actief te informeren over de website.

  • 2. 
    IPL-behandeling als voorbehouden handeling

Laser- en IPL-behandelingen waarbij de huidcelstructuur blijvend veranderd met een grote kans op ernstige schade moeten allen vallen onder voorbehouden handeling Wet BIG. De uitvoering van deze behandelingen vraagt professionele kennis en kunde van huidspecialisten. De VVD en PvdA vragen de minister daarom in het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet BIG naast laserbehandeling ook IPL-behandelingen aan te merken als voorbehouden handeling.

  • 3. 
    Apparatuur en handeling samen onder Wet BIG

Door de aanwijzing als voorbehouden handeling en daarmee het regime van de Wet BIG ontstaat voor de professionals de verantwoordelijkheid om gebruik te maken van deugdelijke IPL- apparatuur en veilig gebruik. Doel is dat alleen bevoegde en bekwame behandelaren met apparatuur mogen werken om de patiëntveiligheid te garanderen. De VVD en PvdA pleiten ervoor om daarom apparatuur die de celstructuur verandert, met grote kans op ernstige schade, te laten vallen onder de voorbehouden handeling.

  • 4. 
    Artsen, dermatologen en huidtherapeuten werken samen aan kennisdeling, kwaliteitsnormen en scholing

De Nederlandse Stichting Esthetische Geneeskunde (NSEG) ontwikkelt op dit moment kwaliteitsnormen, waaruit blijkt wanneer een arts bekwaam is om een cosmetische ingreep uit te voeren. De nieuwe kwaliteitsnormen zullen dit najaar gereed zijn. De VVD en PvdA vragen de minister of deze kwaliteitsnormen ook zullen gelden voor dermatologen en huidtherapeuten.

De partijen roepen de NSEG en DALA op samen te werken binnen de cosmetische sector aan verdere professionalisering door kennisdeling, de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden en scholing.

  • 5. 
    IGZ houdt toezicht op verantwoord gebruik

De IGZ is samen met de NVWA verantwoordelijk voor toezicht en handhaving in de cosmetische sector. De VVD en PvdA roepen op om de IGZ nadrukkelijk de opdracht mee te geven om toezicht te houden op het verantwoord gebruik van laser- en IPL-behandelingen. Op basis van de veldnormen en richtlijnen die eind 2015 beschikbaar zullen zijn, zal de IGZ nog beter in staat zijn om haar taak uit te voeren in de gehele cosmetische sector. In de tussengelegen periode zal de IGZ haar taken uitvoeren op basis van de algemeen geformuleerde normen zoals vastgelegd in de Kwaliteitswet zorginstellingen en de Wet BIG. De VVD en PvdA vragen de minister de mogelijkheden te onderzoeken om in de tussengelegen periode extra toezicht te houden op de sector.

[1] www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/cosmetische-ingrepen