Kom op: schriftelijke vragen over transparantie bij zorginstellingen

Met dank overgenomen van L.A. (Leendert) de Lange i, gepubliceerd op donderdag 15 oktober 2015, 2:53.

RTL Nieuws bracht gisteravond het bericht dat slechts 4 van de 188 zorginstellingen inzage geven in de bestuurskosten en openheid geven over de declaraties (zie: link hieronder). Vandaag samen met de PvdA hierover schriftelijke vragen gesteld. Wat mij betreft een sterk signaal aan zorginstellingen om openheid van zaken te geven #Komop.

Zorginstellingen, kom op

"Het geld is door ons allemaal opgebracht. En dan lijkt het me echt een kleine moeite om openheid van zaken te geven. Dat hoort bij het publieke belang en dat hoort ook bij de zorg. Dus ik zou zeggen, zorginstellingen, kom op", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Vragen van de leden Bouwmeester (PvdA) en De Lange (VVD) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over transparantie bij zorginstellingen (ingezonden 15 oktober 2015)

  • Heeft u kennisgenomen van het RTL Nieuws item en bericht op de website: ‘Kamer: Maak declaraties publieke sector openbaar?’(1)
  • Wat is uw reactie op het bericht dat slechts 4 van de 188 grootste zorginstellingen tot op heden openheid hebben gegeven over de gemaakte bestuurskosten en declaraties?
  • Wat is uw oordeel over het beeld dat hierdoor ontstaat over het gebrek aan transparantie over bestuurskosten en declaraties bij zorginstellingen?
  • Heeft u signalen dat de Brancheorganisatie Zorg (BOZ) een gecoördineerde actie heeft opgezet, waardoor een groot deel van de instellingen een standaard afwijsbrief als reactie op het informatieverzoek van RTL Nieuws hebben gestuurd? Zo ja, wat is uw oordeel hierover en ziet u dit als een waardevolle bijdrage van de BOZ in het creëren van de gewenste transparantie in de zorg?
  • Deelt u de mening dat openheid en verantwoording over gemaakte kosten binnen de zorg een bijdrage levert aan het vertrouwen in de samenleving?
  • Wat is de rol van de Raad van Toezicht in het kader van de controle op de bestuurskosten en declaraties bij een zorginstelling? Hebben zij op dit moment een rol in de publieke verantwoording? Deelt u de mening dat zij een rol moeten spelen in het transparant maken van de bestuurskosten?
  • Bent u bereid om met de BOZ, zorgbestuurders en toezichthouders in gesprek te gaan over hun rol en verantwoordelijkheden als het gaat over het versterken van publieke verantwoording? Welke andere maatregelen kunt u nemen om alsnog inzage te krijgen in de bestuurskosten en declaraties?
  • Hoe past het niet openbaar maken van onkosten in de stappen die worden gezet in dit Jaar van de Transparantie en het vervolg daarop?