"De westerse landen hebben nagelaten een strijdplan voor Syrië te maken" - Hoofdinhoud
De kans dat Nederlandse F-16's gaan meedoen aan het bombarderen van IS-stellingen in Syrië wordt met de dag kleiner.
De Partij van de Arbeid stond al niet te juichen bij het idee, maar vindt dat er op dit moment helemaal vanaf moet worden gezien, nu ook Rusland aan de gevechten meedoet. Minister Koenders had al lange tijd zijn twijfels.
De VVD is nog altijd voorstander van Nederlandse deelname aan bombardementen op Syrië, maar beseft dat dat moment verder weg is dan ooit. Woordvoerder Han ten Broeke: "Er zijn nu drie partijen die op eigen houtje actie voeren in Syrië: Turkije, Iran en Rusland." Volgens hem hebben de drie landen het vacuüm opgevuld dat de westerse coalitie heeft laten ontstaan.
Bereid zijn te vechten
"De westerse landen hebben nagelaten een strijdplan voor Syrië te maken. Dat moet nu alsnog zo snel mogelijk gebeuren, maar is verder weg dan ooit." In zo’n strijdplan moeten alle coalitiepartners bereid zijn ook in Syrië te vechten.
Volgens Ten Broeke gaan Rusland, Iran en Turkije hun eigen gang, zonder afspraken te maken met de westelijke coalitie. Iran en Rusland steunen met hun acties de Syrische president Assad, terwijl het westen juist vindt dat Assad oorzaak is van het conflict en dient te verdwijnen.
Turkije voert in Syrië zijn eigen oorlog, tegen IS maar ook tegen de Koerden.
Wel in Irak
De westerse coalitie, ruim 60 landen in totaal, strijdt wel tegen IS in Irak. Maar slechts een handjevol (de Verenigde Staten en enkele Arabische landen) is bereid IS ook in Syrië aan te vallen.
De laatste maanden doen er meer westerse landen mee. Canada, Australië, Frankrijk hebben vliegtuigen ingezet. Het Verenigd Koninkrijk heeft tot nu alleen een drone-aanval gedaan. Ook Nederland speelde met die gedachte en zou binnen enkele weken een besluit nemen. Dat lijkt nu voorlopig van de baan.