Zwak optreden in Syrië bedreigt westerse geloofwaardigheid

Met dank overgenomen van J.H. (Han) ten Broeke i, gepubliceerd op woensdag 7 oktober 2015.

In de zomer van 2013 werd bekend dat in de Syrische plaats Ghouta naar alle waarschijnlijkheid chemische wapens zijn ingezet tegen de bevolking. Vele honderden onschuldige Syriërs kwamen daarbij om het leven. De internationale gemeenschap reageerde geschokt. Niet alleen vanwege het aantal dodelijke slachtoffers, want tragisch genoeg viel dat aantal in het niet bij het aantal burgers dat reeds door de inzet van conventionele wapens was omgekomen.

De grootste schok kwam voort uit het feit dat hier een wapen was ingezet waarover internationale consensus bestond dat het gebruik ervan tot het verleden diende te behoren. De Amerikaanse president Obama gaf dan ook terecht aan dat als de berichten juist waren, een ‘rode lijn’ zou zijn overschreden. Dat kon in zijn opvatting niet zonder gevolgen blijven.

Fifty shades of red

Maar de rode lijn bleek minder rood dan aangekondigd en werd uiteindelijk niet gehandhaafd. Een strafexpeditie bleef uit. Nadat Assad had toegezegd zijn chemische wapenarsenaal te ontmantelen, maakten de verschillende oproepen over zijn vertrek plaats voor een oorverdovende stilte over zijn positie. De rode lijn van het Westen kleurde fifty shades of red. Sinds het trekken van de eerste, niet gehandhaafde rode lijn heeft de westerse geloofwaardigheid alleen maar meer schade opgelopen. De vraag is of die schade nog valt te herstellen.

Lees de hele column op The Post Online