D66: Op naar het nieuwe betalen

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 7 oktober 2015.

Deze week stemt het Europees Parlement over nieuwe regels voor (online-)betalen. D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld heeft ingezet op het mogelijk maken van nieuwe innovatieve manieren van betalen. “Met dit pakket krijgen nieuwe betaalwebsites en –apps makkelijker toegang tot de markt. Dat is goed voor de consument en goed voor kleinere ondernemers. Zo creëren we meer concurrentie en lagere kosten. De traditionele banken wilden graag hun dominante positie behouden maar zullen meer concurrentie moeten dulden van nieuwe diensten”, aldus In ’t Veld.

Stevigere consumentenbescherming

Ook komt er een verstevigde regeling voor terugbetaling waarbij de consument gebruik maakt van een dienst in een andere lidstaat, zoals de huur van een appartement of een buitenlandstelefoonnummer en betaald via automatische incasso. “Consumenten doen hun betalingen meestal via automatische incasso, dat scheelt veel papierwerk en je betaalt altijd op tijd. Tot nu toe was het lastig geld terug te krijgen als een onjuist bedrag is afgeschreven. Daar wordt nu een einde aan gemaakt. Eerst geld terug, dan het getouwtrek.”

E-commerce

De nieuwe richtlijn geeft een forse stimulans aan het verder afbreken van barrières van de interne markt. In ’t Veld: “Vooral een land als Nederland, sterk in betaaldiensten en financiële diensten, zal veel baat hebben bij de nieuwe Europese betaalregels. We zetten vandaag een stap naar volwaardiger Europese betaalmarkt. Zo kunnen consumenten makkelijker, veiliger en goedkoper betalen door heel Europa."