Filipijnse stelt 'moderne slavernij' ambassades in Nederland aan de kaak

Met dank overgenomen van J.H. (Han) ten Broeke i, gepubliceerd op dinsdag 6 oktober 2015.

Corazon Espanto noemt de uitbuiting van huishoudelijke werkers door sommige ambassades in ons land "moderne slavernij".

De Filipijnse kwam dinsdag naar de Tweede Kamer om partijen bewust te maken van de problemen. Zij zelf werd eerder door Saudische diplomaten uitgebuit.

Huishoudelijke werkers werken te lang, krijgen te weinig salaris en mogen de residentie niet verlaten. Het zijn maar een paar voorbeelden, aldus Espanto. Diplomaten genieten immuniteit door het Verdrag van Wenen.

In Nederland zijn volgens FairWork circa 140 arbeidsmigranten werkzaam als huishoudelijk werker bij diplomaten. De stichting probeert mensenhandel te voorkomen en helpt de slachtoffers.

Twaalf gevallen

De afgelopen vijf jaar heeft de stichting hier twaalf gevallen van mensenhandel door diplomaten ontdekt. "En dan hebben we niet alles in beeld'', zegt Eline Willemsen van FairWork.

De stichting weet dat aanpassing van het Verdrag van Wenen weinig kans maakt. Daarom stuurt ze aan op praktische maatregelen om de uitbuiting te stoppen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou huishoudelijke werkers beter moeten voorlichten voordat zij naar ons land komen.

Jaarlijkse bijeenkomst

Verder zou het departement jaarlijks een besloten bijeenkomst moeten organiseren voor de huishoudelijke werkers waar ze hun problemen zouden kunnen bespreken.

Partijen zien wel in dat het probleem moet worden aangepakt. Han ten Broeke (VVD) vindt het "interessant" om van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) te horen wat hij van het voorstel voor een jaarlijkse bijeenkomst vindt. In Duitsland en Oostenrijk hebben ze er naar het schijnt goede ervaringen mee, aldus de liberaal.

Volgens D66 en SP moet vaker om opheffing van immuniteit van een betrokken diplomaat worden gevraagd. Dat geeft een "afschrikwekkend signaal'' af, meent Sjoerd Sjoerdsma van D66. Harry van Bommel van de SP beaamt dat: "Een diplomaat moet ook in het thuisland brandschoon zijn.''

NU.nl