Artsen Zonder Grenzen onder vuur

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op dinsdag 6 oktober 2015, 14:11.

Afgelopen weekend kwam het verschrikkelijke nieuws naar buiten dat de VS een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen hebben gebombardeerd in Kunduz, in het noorden van Afghanistan. De berichten sindsdien wijzen erop dat de Amerikanen de verantwoordelijk voor dit incident uit de weg willen gaan. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Daarom heb ik onderstaande vragen gesteld, waarin ik oproep tot een onafhankelijk onderzoek en gisteren was ik hierover op de radio. Dat is hier terug te luisteren (vanaf minuut 38).

1

Kent u het bericht ‘Dodental Kunduz gestegen naar 22 - AZG wil onafhankelijk onderzoek’? 1)

2

Kunt u bevestigen dat het aantal doden door de luchtaanval op het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz is gestegen naar 22 en dat de hulporganisatie zich heeft teruggetrokken uit de Afghaanse stad?

3

Wat zijn de gevolgen voor gewonden in Kunduz als dit ziekenhuis gesloten blijft?

4

Kunt u bevestigen dat Artsen Zonder Grenzen de coördinaten van het ziekenhuis aan alle strijdende partijen had doorgegeven en dat de luchtaanval ten minste 30 minuten aanhield nadat de organisatie Amerikaanse en Afghaanse autoriteiten erover had geïnformeerd? 2)

5

Deelt u de opvatting van Artsen Zonder Grenzen dat er een volledig en transparant onderzoek naar het voorval moet worden uitgevoerd door een onafhankelijke internationale organisatie? Bent u bereid tot een dergelijk onderzoek, bijvoorbeeld door de VN, op te roepen?

Bron:

1

Dodental Kunduz gestegen naar 22- AZG wil onafhankelijk onderzoek, http://www.nrc.nl/nieuws/2015/10/04/artsen-zonder-grenzen-vertrekt-uit-kunduz-obama-belooft-onderzoek/, 4 oktober 2015.

2

Afghanistan: MSF staff killed and hospital partially destroyed in Kunduz, http://www.msf.org.uk/article/afghanistan-msf-staff-killed-and-hospital-partially-destroyed-in-kunduz, 3 oktober 2015.