D66: Commissie moet direct privacy-garanties in VS aanpassen

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 6 oktober 2015.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld wil zo snel mogelijk een reactie van de Europese Commissie op de uitspraak van het Europees  Hof van Justitie in de zaak Schrems vs. Facebook. Vandaag nam het Hof het advies van advocaat-generaal Bot over en oordeelde dat het zogenaamde Safe Harbour Programme, op basis waarvan privé- gegevens doorgesluisd worden naar de VS, niet voldoende bescherming biedt.

Helderheid voor bedrijven

De uitspraak zorgt voor veel onduidelijkheid bij bedrijven die gegevens aan de VS sturen. De grondslag waarop dat gebeurt, is door de uitspraak per direct ongeldig verklaard. In 't Veld: "Doordat de Commissie al die jaren de kop in het zand heeft gestoken, zitten Europese bedrijven nu in de problemen. D66 roept al jaren tot opschorting van het verdrag omdat het onvoldoende bescherming voor mensen biedt. Ze hebben er een potje van gemaakt."

Met spoed herzien

Er zijn al stappen gezet in het herzien van Safe Harbour, D66 wil dat dat proces nu in een stroomversnelling komt. "De commissie blijft op grote dossiers als deze altijd maar treuzelen. Het is van groot belang voor bedrijven en consumenten dat er eenduidige regelgeving komt, met gedegen rechtsbescherming. De Commissie moet Safe Harbour zo snel mogelijk aanpassen, binnen de uitspraak en de eisen van het Hof", aldus In 't Veld.